ЧЕТВРТАК, 19. 1. 2023 - 10:15

Аутор: Марија Петровић

Епископ Сава у цркви Светог Димитрија на Новом Београду: Христос у овај свет долази искључиво из љубави према нама (ФОТО/ВИДЕО)

Данас се благосиљајући воду, благосиља и свака душа жива, све оно што је Бог створио да буде спашено и у вечности са Њим. Ово је јединство и двеју природа у Христу Господу нашем – божанске и човечанске, које нам показују да Христос јесте истинити Бог и истинити човек, Богочовек који у овај свет долази искључиво из љубави према нама, рекао је Епископ Сава у литургијској беседи у цркви Светог великомученика Димитрија на Новом Београду, 19. јануара 2023. године.

ТВ Храм

На празник Богојављења, 19. јануара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог великомученика Димитрија на Новом Београду.

Епископу Сави саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

На крају свете Литургије, Преосвећени Епископ је извршио чин Великог водоосвећења, покропивши потом сабране верне.

Говорећи о празнику Богојављења, Епископ Сава је рекао да је то празник јединства, јединства у више нивоа – на првом месту јединственог објављивања свету и човеку Свете и Пресвете Живоначалне Тројице. У моменту крштења Господњега, чуо се глас са небеса: Ово је Син мој љубљени и Дух Свети у виду голуба је сишао на Христа у време крштења. То је објава Свете Тројице. Не само да је то јединство Свете Тројице, него је то и празник јединства свега створеног и нествореног, јер се данас благосиљајући воду, благосиља и свака душа жива, све оно што је Бог створио да буде спашено и у вечности са Њим. Ово је јединство и двеју природа у Христу Господу нашем – божанске и човечанске, које нам показују да Христос јесте истинити Бог и истинити човек, Богочовек који у овај свет долази искључиво из љубави према нама.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести