НЕДЕЉА, 15. 1. 2023 - 11:39

Извор: ТВ ХРАМ

Света архијерејска Литургија у цркви Светог Јована Владимира на Медаковићу - Епископ Петар: Спасење је у заједници са Господом (ФОТО/ВИДЕО)

Ми у цркву долазимо зато што овде добијамо оно што нам свет не може понудити, а то је дар Духа Светога и то је оно што нам коначно даје опроштај грехова. Причешће је последњи акт покајања. Покајање има афирмативни део – када Бог силази међу нас и када је Он тај који брише наше грехе, који нас спасава, чисти нашу душу и Он је тај кроз кога добијамо спасење. Спасење је у заједници са Господом. Без заједнице са Христом, нама нема спасења, рекао је Епископ Петар у литургијској беседи у цркви Светог Јована Владимира, 15. јануара 2023. године.

ТВ Храм

У цркви Светог Јована Владимира у београдском насељу Медаковић, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, предстојао је светим евхаристијским сабрањем у Тридесет прву недељу по Духовима, на празник Преподобног Серафима Саровског, 15. јануара 2023. године.

Епископу Петру саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа Божијег.

У архипастирској беседи Преосвећени Епископ Петар је рекао да крштење којим је Јован крштавао, крштење водом односило се на покајање. Народ је долазио и исповедао своје грехе праведнику Божијем пророку Јовану и он их је покривао водом у знак опроштаја грехова. Јасно је да кроз то човек није могао да задобије спасење. Било је потребно крштење Духом Светим. И дан данас, у пракси наше Цркве, ми се кајемо, ми испитујемо нашу савест, исповедамо се код отаца и то је један део покајања. Тиме се покајање не завршава. Не задобија се опроштај грехова само исповешћу. То је један корак. Потребно је да сиђе Дух Свети, потребан је тај дар с неба, јер спасење није у томе да ми будемо тек тако добри људи и да Бог са неке висине мери да ли смо били довољно добри или нисмо, па нам Он суди.

Ми у цркву долазимо зато што овде добијамо оно што нам свет не може понудити, а то је дар Духа Светога и то је оно што нам коначно даје опроштај грехова. Зато и свака исповест, ако се не заврши на крају тај процес нашег покајања светим причешћем, она није потпуна. Причешће је последњи акт покајања. Покајање има афирмативни део – када Бог силази међу нас и када је Он тај који брише наше грехе, који нас спасава, чисти нашу душу и Он је тај кроз кога добијамо спасење. Спасење је у заједници са Господом. Без заједнице са Христом, нама нема спасења, нагласио је Епископ Петар.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Преподобни Серафим Саровски

ТВ Храм

Један од највећих руских подвижника, прозорљиваца и чудотвораца. Рођен 1759. а преставио се 1833. године. Одликовао се великом смерношћу. Када га је сав свет славио, он је себе називао „убоги Серафим".

Повезане вести

Вести