НЕДЕЉА, 15. 1. 2023 - 11:35

Извор: ТВ ХРАМ

Литургијско сабрање у цркви Светог Саве на Врачару - Епископ Алексеј: Без љубави се не можемо спасити (ФОТО/ВИДЕО)

Свети Серафим Саровски био је покретно Јеванђеље, човек пун благодати и његова је чувена поука да је човеков циљ на овој земљи да задобије благодат Духа Светога. Нека би Господ, молитвама Светог Серафима Саровског, даровао и нама трпљење, смирење и љубав. То је оно што помањкава у свима нама. Чим помањкава љубав, онда је и стрпљење у питању. Где нема љубави, тешко је говорити о смирењу и стрпљењу, а без љубави тешко да се можемо спасити, рекао је Епископ Алексеј у литургијској беседи у цркви Светог Саве на Врачару, 15. јануара 2023. године.

ТВ Храм

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј служио је свету архијерејску Литургију у Тридесет прву недељу по Духовима, на празник Преподобног Серафима Саровског, 15. јануара 2023. године у малој цркви Светог Саве на Врачару.

Епископу Алексеју саслуживало је свештенство и свештеномонаштво, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У надахнутој беседи, говорећи о данашњем Јеванђељу, где пророк Малахија прориче долазак Јована као анђела који ће приправити пут пред Тобом, мислећи на Христа, Преосвећени Епископ Алексеј је рекао да је Свети Јован заиста био анђео у телу. Живео је анђелски, с обзиром да је остао рано без родитеља и живео у пустињи – њему је Бог био отац, а анђели пријатељи. Слобода у односу на Господа њему је била најважнија.

Говорећи о Преподобном Серафиму Саровском, Епископ Алексеј је рекао да је он својим животом постао анђео у телу. Свети Серафим Саровски био је покретно Јеванђеље, човек пун благодати и његова је чувена поука да је човеков циљ на овој земљи да задобије благодат Духа Светога. Волео је народ овај благодатни човек, монах, подвижник и толико је народ долазио код њега да је помало морао да бежи. Нека би Господ, молитвама Светог Серафима Саровског, даровао и нама трпљење, смирење и љубав. То је оно што помањкава у свима нама. Чим помањкава љубав, онда је и стрпљење у питању. Где нема љубави, тешко је говорити о смирењу и стрпљењу, а без љубави тешко да се можемо спасити, истакао је Преосвећени Епископ.

На крају светог евхаристијског сабрања, Епископ Алексеј освештао је славске дарове и преломио славски колач.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Преподобни Серафим Саровски

ТВ Храм

Један од највећих руских подвижника, прозорљиваца и чудотвораца. Рођен 1759. а преставио се 1833. године. Одликовао се великом смерношћу. Када га је сав свет славио, он је себе називао „убоги Серафим".

Повезане вести

Вести