НЕДЕЉА, 15. 1. 2023 - 11:02

Извор: ТВ ХРАМ

Свето евхаристијско сабрање у цркви Свете Тројице у Земуну - Епископ Сава: Христос је центар нашег живота (ФОТО/ВИДЕО)

Не може живот наш до нашег сусрета са Христом и након тог сусрета бити исти, због тога што Христос јесте управо Реч Божија, јесте Логос. Он је смисао нашег живота и Његово Јеванђеље јесте начин живота који нам Он даје. Центар наше проповеди, центар нашег живота, наше вере, нашег преношења те вере и пружања примера другоме јесте и мора бити једино Христос Господ. Он је извор живота, извор сваке врлине, извор свега онога доброг у нама, рекао је Епископ Сава у литургијској беседи у цркви Свете Тројице у Земуну, 15. јануара 2023. године.

ТВ Храм

У Тридесет прву недељу по Духовима, на празник Преподобног Серафима Саровског, 15. јануара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је свету архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у Земуну.

Епископу Сави саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У поучној беседи, Преосвећени Епископ Сава је рекао да је Јеванђеље начин живота, другачији начин живота од онога како смо ми навикли да живимо пре Христа, пре него што упознамо Христа, пре него што дођемо у сусрет са Њим, пре него што се покајемо и крстимо. Не може живот наш до нашег сусрета са Христом и након тог сусрета бити исти због тога што Христос јесте управо Реч Божија, јесте Логос. Он је смисао нашег живота и Његово Јеванђеље јесте начин живота који нам Он даје.

Као што је требало да и Христов долазак има неког претечу, тако и у нашим животима – често има много претеча, много оних који нас припремају за разне велике догађаје, дешавања и ситуације у нашем животу – почевши од наших родитеља, учитеља и оних који нас васпитавају за животу у овом свету и друштву, али и у духовном животу.  Улога духовника, свештеника, тих претеча наших у духовном животу јесте улога Јована Крститеља, улога оног који указује на Јеванђеље Божије, који проповеда Јеванђеље и указује на Христа. Центар наше проповеди, центар нашег живота, наше вере, нашег преношења те вере и пружања примера другоме јесте и мора бити једино Христос Господ. Он је извор живота, извор сваке врлине, извор свега онога доброг у нама, нагласио је Епископ Сава.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Преподобни Серафим Саровски

ТВ Храм

Један од највећих руских подвижника, прозорљиваца и чудотвораца. Рођен 1759. а преставио се 1833. године. Одликовао се великом смерношћу. Када га је сав свет славио, он је себе називао „убоги Серафим".

Повезане вести

Вести