СУБОТА, 14. 1. 2023 - 11:08

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије служио свету архијерејску Литургију у Саборној цркви у Београду (ФОТО)


Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије служио је данас 14. јануара на празник Обрезања Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа и Светог Василија Великог свету архијерејску Литургију  у Саборнoj цркви у Београду. Његовој Светости саслуживали су Преосвећена Господа викарни Епископи хвостански Алексеј и топлички Петар као и свештенство Архиепископије београдско-карловачке у присуству верног народа.

ТВ Храм

Након свете архијерејске Литургије поучном беседом верном народу обратио се Епископ Петар у којој нас је подсетио да смо пре седам дана славили Исусово чудесно оваплоћење, где је Он прихватио људску природу у своју Божанску личност и на тај начин нам обезбедио спасење.

"Осам дана након тога Његови родитељи по обичају јеврејском воде га да изврши обрезање иако је то старозаветни обичај, старозаветна пракса која Исусом Христом у Новом завету више не бива она која има везе са спасењем и учешћем у Тајни Христовој. Ипак видимо Господа љубави који прихвата обичај, културу, наслеђе народа у који је дошао. Као што је тридесет година касније и прво чудо учинио у Кани Галилејској управо осветивши обичај и праксу брака. Дакле, видимо Господа који прима све што је људско, који није дошао да одбацујуе, него да преображава. Некад нам се чини, да Црква проповеда да треба да се одрекнемо овога нашега живота и да тежимо неком другом животу. Не, Господ је дошао да нас спасе, и све што је људско, и све што  имамо, све потребе у нашем бићу и сва енергија нашег бића од Бога су. Само што смо их ми грехом изврнули, изокренули и усмерили у погрешном правцу, али Господ воли све што је људско, и Господ воли да будемо креативни и Господ прихвата наше дарове и хришћанска култура није ништа друго него једна симбиоза између живога Бога који је присутан међу нама и нашега слободног уздарја Њему. Зато и ми да се радујемо животу, али увек све наше свакодневне обавезе, муке, проблеме, радости и ситуације све то да приносимо Богу, а то чинимо управо доласком на Свету Литургију приневши сами себе, једне друге и сав живот свој Христу Богу", рекао је Епископ Петар.

"Данас уједно славимо и Светог Василија великог, управо Његова Светост читајући у олтару молитве које је написао Свети Василије велики које се односе на све оно што је људско, на мир, нестанак раздора, непријатељства међу људима. На тихе кише ради плодности земље, на леп и доба круг годишњих прилика , на сачување подорице, бракова, на међусобно пријатељство, на све оно што чини добро свакодневнице нашега живота. Нека би нас Господ и у овој Новој години православној коју вам честитам дао да ово буде година мира, радости, љубави, благослова Божијег и да и ми будемо они који ћемо пригрлити врилну коју нам је Христос заветовао", казао је Епископ топлички Г. Петар.

На крају евхаристијског сабрања Његова Светост је освештао славске дарове  и преломио славски колач поводом крсне славе Првог београдског певачког друштва, те је пожелео срећан и благословен данашњи дан.

"Срећан празаник и да Бог да, као што је већ владика Петар у својој беседи рекао свима нама, свим нашим ближњима добро здравље, миран живот да да, слоге, међусобног уважавања и љубави. Нека сте сви благословени и срећан празник", поручио је Патријарх српски Г. Порфирије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести