НЕДЕЉА, 25. 12. 2022 - 14:23

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Патријарх Порфирије: Мир Божји је корен из ког се развија сваки други мир (ФОТО)

У недељу Светих праотаца, 25. децембра 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, служио је свету архијерејску Литургију у Катедралном храму Преображења Господњег у Загребу. Саслуживало му је загребачко свештенство.

Митрополија загребачко-љубљанска

У беседи по Јеванђељу, Патријарх је честитао Божић свима који га славе по Грегоријанском календару и тумачио прочитан одломак из Јеванђеља по Луки (Лк. 14, 16-24). Казао је, између осталог, да свет почива на миру Божјем. ”Мир Божји је оно што је неопходно сваком човеку, оно на чему и ми стојимо, зидамо себе и свој живот. Мир Божји је корен из ког се развија сваки други мир, свака врлина, заједница међу људима. Мир Божји је сам Бог међу нама – Христос, а Он је Бог свих људи”.

Његова Светост је упозорио да често заборављамо да је Христос дошао да спасе цели свет, тј. све људе, те му приписујемо особине које су плод наших искустава – ”Често мислимо да Бог дели људе, да постоје они који су Његови, и они који нису Његови, они који припадају Њему, и они који не припадају Њему. Често понављамо да постоје изабрани и неки други који нису изабрани, при чему себе, по правилу, сврставамо у изабране”.

”Бог, међутим, исту количину љубави излива на сваког човека. То, да ли та љубав Божја која се излива на нас може донети плод и резултат у нашем животу зависи искључиво само од нас. Зависи од тога како ћемо одговорити на позив Божји и Његову љубав”, казао је Патријарх српски у Загребу.

Митрополија загребачко-љубљанска
Митрополија загребачко-љубљанска
Митрополија загребачко-љубљанска
Митрополија загребачко-љубљанска
Митрополија загребачко-љубљанска

Повезане вести

Вести