НЕДЕЉА, 25. 12. 2022 - 11:06

Извор: ТВ ХРАМ

Литургијско сабрање у цркви Светог Димитрија на Новом Београду - Епископ Сава: Царство Небеско предокушамо на светој Литургији (ФОТО/ВИДЕО)

Христос не прави разлику, не суди по томе ко је ко, ко је ког порекла, ко је ког пола, ко је каквог друштвеног статуса. Царство Небеско је отворено свима и Христос својим доласком упућује позив свакоме од нас. И та трпеза коју Христос припрема, то Царство Небеско оно долази и оно је реалност коју већ овде и сада предокушамо на светој Литургији, рекао је Епископ Сава у литургијској беседи, у цркви Светог Димитрија на Новом Београду, 25. децембра 2022. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија служио је свету архијерејску Литургију на празник Светог Спиридона Чудотворца, Епископа тримитунтског, у недељу 25. децембра 2022. године у храму Светог великомученика Димитрија на Новом Београду.

Епископу Сави саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

На крају светог евхаристијског сабрања, Епископ Сава поучио је сабрани верни народ беседом у којој је рекао да Царство Небеско рођењем Христовим више није одређено и припремљено само за изабране. Христос не прави разлику, не суди по томе ко је ко, ко је ког порекла, ко је ког пола, ко је каквог друштвеног статуса. Царство Небеско је отворено свима и Христос својим доласком упућује позив свакоме од нас. И та трпеза коју Христос припрема, то Царство Небеско оно долази и оно је реалност коју већ овде и сада предокушамо на светој Литургији. Једино је питање да ли ћемо се ми одазвати на тај позив Његов, да ли ћемо ми одговорити и постати удеоници и учесници те трпезе коју Он припрема, односно Царства Небеског.

Ту трпезу предокушамо већ овде и сада и због тога се и сабирамо у светом храму управо око Тела и Крви Господње, као они који су позвани и призвани од Бога и који се трудимо да на сваки могући начин одговоримо на позив Божији, а одговор на позив Божији јесте управо идење у сусрет ка Христу. Како живимо овде не земљи, односно као нам је стало да овде и сада имамо заједницу са Њим, тако ће нам сам Христос дати и у вечности, рекао је Преосвећени Епископ.    

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести