НЕДЕЉА, 18. 12. 2022 - 13:15

Извор: ТВ ХРАМ

Биографија Епископа топличког г. Петра (ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар (Богдановић) рођен је у Ваљеву 14. маја 1988. године, од православних родитеља Ђорђа и Наде Богдановић. Свету тајну крштења и миропомазања примио је у храму Светог Вазнесења у Мионици 13. августа 1989. године, где је одрастао и завршио основно образовање, након чега је завршио Ваљевску гимназију.

Уписао је Факултет физичког васпитања 2007. године, на коме је апсолвирао. Будући од детињства побожан и црквен, имао је јаку жељу за монаштвом. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа браничевског г. Игнатија, ступио је у братство манастира Пресвете Богородице у Четережу, где је и замонашен 02. априла 2011. године. У чин јерођакона рукоположен је 26. јуна у Пожаревцу, а 17. децембра 2011. у јеромонаха у манастиру Томићу. По указаној потреби монашко братство прешло је 2014. године у манастир Тумане.

Са благословом Преосвећеног Епископа Игнатија јеромонах Петар уписао је Православни богословски факултет у Београду 2013. године. Исти је завршио са високим просеком. Мастер студије завршио је са просеком 9,8 на тему „Слобода у литургијском искуству Цркве". За време студија неометано је обављао сва послушања у манастиру. Докторске студије је уписао 2019. године на катедри за систематско богословље. Научни рад на тему „Физичка активност и предање Цркве“ објављен у Теолошким погледима 2019. године. Учествовао на научном симпосиону 2020. „Место еклисиологије у савременом систематском богословљу" са темом „Слобода као еклисијални начин постојања". Био је један од организатора научног скупа од националног значаја на тему - „Исихазам у у животу Цркве српских и поморских земаља" 2019. у манастиру Туману. Учесник је многих предавања из области православне духовности и теологије. Опслуживао је манастирске парохије у Заови и Туману. Истакао се као врлински монах, изузетно ревностан у сваком послушању, обнови манастира и пастирском раду са народом. Као пожртвован свештеномонах и проповедник речи Божије, одликован је звањем протосинђела 01. новембра 2020. године у Пожаревцу. Постављен је за старешину манастира Горњака 01. децембра 2021. године. У чин архимандрита  рукопроизведен је на Ваведење Пресвете Богородице, 04. децембра 2022. Године. 

На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, одржаном од 15. до 22. маја 2022. године, игуман манастира Горњак, отац Петар изабран је за викарног Епископа Његове Светости Патријарха  српског г. Порфирија, са титулом Епископ топлички.

Новоизабраном Епископу топличком господину Петру подај Господе многа и блага лета!

ТВ Храм

Повезане вести

Вести