СУБОТА, 17. 12. 2022 - 09:23

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Јустин служио свету архијерејску Литургију и помен епископу Луки у манастиру Ваведење: Кроз свету Литургију и божанско причешће ми остварујемо своју заједницу са Богочовеком (ФОТО/ВИДЕО)

Кроз читав свој живот, наш скромни и дивни владика Лука знао је учење и тајну којом је и живео, јер је Алфа и Омега живота и његовог подвига била управо света Литургија коју је приносио и служио од далеке Аустралије па све до земаља Западне Европе, а почео је да служи као архијереј управо на овом месту, где је 1992. године хиротонисан за епископа аустралијско-новозеландског. Онај кога се сећамо иако је можда физички одсутан, ипак је жив и присутан на месту одакле нико не може да га помери – а то је наше срце, обиталиште и место љубави, рекао је Епископ Јустин у својој беседи у манастиру Ваведење, 17. децембра 2022. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ западноевропски г. Јустин, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је свету архијерејску Литургију на празник Свете великомученице Варваре и Преподобног Јована Дамаскина, 17. децембра 2022. године у манастиру Ваведење у Београду.

Епископу Јустину саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

После светог евхаристијског сабрања Преосвећени Епископ Јустин, поводом годишњице од упокојења епископа Луке, служио је парастос у храму, а затим и помен на гробу блаженопочившег епископа Луке.

У поучној беседи, Епископ Јустин је рекао да управо кроз свету Литургију, ми овде окупљени остварујемо заједницу и са онима који су од нас представили и они на тај начин невидљиво постају присутни у заједници непропадљиве љубави Христове коју је Он показао и утврдио на свом Голготском крсту. И на тај начин и свима нама оставио путоказ којим треба путем да идемо и којег знака да се држимо уколико желимо да победимо највећег и последњег непријатеља, а то је смрт. Једино и само у Христу тај највећи и од никога, осим Христа, побеђени непријатељ може бити савладан. И због тога је толико важно да већ овде и сада, у овом животу, кроз свету Литургију и божанско причешће ми остварујемо своју заједницу и своје постојање са Богочовеком.

Кроз читав свој живот, наш скромни и дивни владика Лука знао је ово учење и овом тајном је и живео, јер је Алфа и Омега живота и његовог подвига била управо света Литургија коју је приносио и служио од далеке Аустралије па све до земаља Западне Европе, а почео је да служи као архијереј управо на овом месту, где је 1992. године хиротонисан за епископа аустралијско-новозеландског и Божијим промислом некако и последња Литургија, тако да кажемо, пред предавање његовога тела мајци земљи одржало се на овом месту уз служење Патријарха српског г. Порфирија и више архијереја, пре тачно годину дана. Онај кога се сећамо иако је можда физички одсутан, ипак је жив и присутан на месту одакле нико не може да га помери – а то је наше срце, обиталиште и место љубави, нагласио је Преосвећени Епископ.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести