ЧЕТВРТАК, 15. 12. 2022 - 12:26

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије отворио научни скуп "Стогодишњица васпостављења Српске Патријаршије“ (ФОТО)

Његовa Светост Патријарх српски г. Порфирије отворио је научни скуп "Стогодишњица васпостављења Српске Патријаршије 1920-2020." у четвртак, 15. децембра 2022. године на Православном богословском факултету у Београду.

ТВ Храм

Отварању научног скупа присуствовали су и Преосвећена господа Епископи мохачки Дамаскин и марчански Сава.

У поздравној речи, Патријарх Порфирије је између осталог рекао: "Бивајући дубоко свесни наших хришћанских корена, који сежу још у апостолска времена, кад год се благодаћу Духа Светог сабирамо ради савршавања свете Литургије, свагда се опомињемо и свих оних који су, сходно својим даровима, служили и који служе у Светој Цркви Божјој, то јест Српској Православној Цркви. Ова литургијска перспектива нам отвара духовне видике за препознавање круцијалне и вишеслојне улоге наше помесне Цркве на пољу очувања идентитета нашег христољубивог православног српског рода. Упркос различитим изазовима трајања и претрајавања Српске Патријаршије кроз историју, будући да је реч о харизматској богочовечанској заједници, а не институцији од овога света, она је била и остала темељ на коме се постојано изграђивао идентитет православних Срба. Међутим, треба нагласити да овде није реч првенствено о идентитету који савремена наука дефинише као: лични, културни, социјални, психолошки, државни, национални, биолошки и политички. Ипак је најважнији духовни идентитет; он је корен, он је основа, база, јер је човек у правом смислу речи духовно биће које има потребу за метафизичким укорењењем. Уосталом, благодарећи управо таквом идентитету не само да је сачуван васколики православни српски народ, већ је то доприносило и још увек доприноси опстанку наше просвете, културе, па чак и државотворности."

На отварању су се присутнима обратили и протојереј проф. др Зоран Ранковић декан Православног богословског факултета и ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић.

Уводна предавања одржали су протојереј др Зоран Ранковић и др Владислав Пузовић.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести