УТОРАК, 13. 12. 2022 - 11:32

Извор: ТВ ХРАМ

Краљевска породица Карађорђевић прославила крсну славу Светог Андреја Првозваног (ФОТО/ВИДЕО)

Сви смо ми позвани да будемо апостоли, а у сваком роду, сваком народу прва апостолска кућа јесте управо кућа и дом, племенити и узвишени дом краљевски. Јер апостол је онај који иде за Христом, а то значи да темељи свој живот, све што јесте и све што има на живом Господу нашем Исусу Христу. Овај дом је апостолска кућа јер јесте дом који се темељи, живи и развија кроз векове управо на Јеванђељу Христовом, тако да и овај дом и ви лично и ваши преци као да сте унапред добивши благослов Божији да имате за духовног заштитиника апостола Андреја добили и својеврстан печат и смернице породице кроз векове, рекао је Патријарх Порфирије у својој беседи, 13. децембра 2022. године.

ТВ Храм

После светог евхаристијског сабрања у Дворској капели, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије освештао је славске дарове и преломио славски колач у Плавом салону у Белом двору, поводом крсне славе краљевске породице Карађорђевић Светог апостола Андреја Првозваног, 13. децембра 2022. године.

Освештавању славских дарова молитвено су присуствовали Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и Преосвећена господа Епископи: врањски Пахомије, шумадијски Јован, браничевски Игнатије, аустријско-швајцарски Андреј, ваљевски Исихије, шабачки Јеротеј, ремезијански Стефан, марчански Сава, хвостански Алексеј, новобрдски Иларион и липљански Доситеј, архимандрит Нектарије главни секретар Светог Архијерејског Синода, архимандрит Методије игуман манастира Хиландар са свештеним братством ове светиње, протојереј-ставрофор проф. др Владимир Вукашиновић намесник први београдски, протојереј др Зоран Ранковић декан Православног богословског факултета у Београду, презвитер Михаило Рапајић капелан при Дворској капели, протођакон Стевица Рапајић и протођакон Радомир Врућинић ректор Богословије Светог Саве у Београду, Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина, др Владимир Рогановић директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, као и високе званице.

У архипастирској беседи, говорећи о Светом апостолу Андреју Првозваном, Патријарх Порфирије је рекао да је он први апостол који је пошао за Христом, а ово је први дом у нашем народу. Тај дом је истовремено и дом Божији, што показује врло транспарентно видљиво и црква која се налази у склопу овог дома која је посвећена баш Светом апостолу Андреју Првозваном. Сви смо ми позвани да будемо апостоли, а у сваком роду, сваком народу прва апостолска кућа јесте управо кућа и дом, племенити и узвишени дом краљевски. Јер апостол је онај који иде за Христом, а то значи да темељи свој живот, све што јесте и све што има на живом Господу нашем Исусу Христу. И зато не чуди што они који су хтели да у своје време поразе српски народ да су најпре пуцали у краљевски дом и ту у краљевском дому, пуцали су у Тело Христово.

Овај дом је апостолска кућа јер јесте дом који се темељи, живи и развија кроз векове управо на Јеванђељу Христовом, тако да и овај дом и ви лично и ваши преци као да сте унапред добивши благослов Божији да имате за духовног заштитиника апостола Андреја добили и својеврстан печат и смернице породице кроз векове. Апостоли су сведоци Јеванђеља Христовог, сведоци не само због тога што се декларишу као хришћани, него што су у потпуности уподобили свој живот Христу до те мере да су страдали за Христа сведочећи Његову истину, победу над смрћу, над пролазношћу, победу над сваком неправдом, над сваким злом, нагласио је Његова Светост.

После Његове Светости, обратио се и Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар који се захвалио Његовој Светости и свим уваженим гостима и истакао: „Окупили смо се данас испред иконе, славског колача и свеће, да прославимо нашу славу. Крсна слава је одувек била једна од најважнијих и најсветијих традиција српског народа. Она нас је одржала кроз векове. Свећа коју палимо на Дан нашег небеског заштитника увек нам је давала снагу, чак и у најтежим временима. Палила се и у време када је наш народ био у ропству, а и у ратном рову. Њена светлост нам је увек показивала пут и давала нам храброст и утеху.

Свети Апостол Андреј Првозвани је заштитник моје породице. Упућујемо му наше молитве да благослови наш дом, наш народ и све људе на свету. Савладаћемо сва искушења и нећемо изневерити своје претке и потомке ако будемо јединствени као народ. Желим вам да овај благословени дан и све будуће дане проведете у миру, благостању, добром здрављу и добростању”.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести