УТОРАК, 6. 12. 2022 - 11:35

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Иларион богослужио у цркви Светог Александра Невског у Београду: Свако од нас треба да буде биће заједнице (ФОТО)

Ми смо непрекидно у неком кретању, у једној динамици, у покрету, а заправо тај покрет треба да буде ка нашем небеском Оцу. И покрет је ово литургијско сабрање. Ширимо се и ка споља, ка браћи и сестрама, а пониремо и у себе, тако да је свако од нас на неки начин монах. И треба да буде монах. Треба сви да имамо те тренутке потпуног осамљивања и потпуног предавања тајних разговора са Богом, а са друге стране свако од нас мора да буде биће заједнице. Не може једно без другога, рекао је Епископ Иларион у литургијској беседи у цркви Светог Александра Невског, 06. децембра 2022. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија началствовао је на светом евхаристијском сабрању на празник Светог Александра Невског, 06. децембра 2022. године у цркви посвећеној овом светитељу у Београду.

Епископу Илариону саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

На крају светог евхаристијског сабрања, Преосвећени Епископ освештао је славске дарове поводом преславе храма.

У архипастирској беседи, Епископ Иларион је рекао да у причи о блудном сину, онај распусни и расипни син када је дошао себи, сетио се свога оца. Тако и ми непрекидно треба да смо у тој динамици повратка ка Оцу. Реч јеврејска за покајање је заправо реч која означава повратак. Ми смо непрекидно у неком кретању, у једној динамици, у покрету, а заправо тај покрет треба да буде ка нашем небеском Оцу. И покрет је ово литургијско сабрање. Ширимо се и ка споља, ка браћи и сестрама, а пониремо и у себе, тако да је свако од нас на неки начин монах. И треба да буде монах. Треба сви да имамо те тренутке потпуног осамљивања и потпуног предавања тајних разговора са Богом, а са друге стране свако од нас мора да буде биће заједнице. Не може једно без другога.

Говорећи о храму Светог Александра Невског, Преосвећени Епископ је рекао да су из далеке Русије дошли, рекли би странци, а заправо наша браћа на најдубљи начин који то може да буде, који су својом жртвом потврдили и донеше нам ову светињу. Као што је древни Израиљ био странац, тако и ти странци по угледу на древни Израиљ дођоше у далеку земљу за њих и оставише своје кости и оставише парче неба, да бисмо ми имали негде да се саберемо. Донели су део свете Русије. Има и свете Србије и свете Еладе, Албаније, Америке, свуда има светиња. Нама је посебно драга та света Русија којој смо сродни по много чему. И ето имамо комад њиховог неба и њиховог небеског заступника који по много чему подсећа на наше свете Немањиће, који су били прегаоци, војводе, војници, али као конац, дело краси и даје му смисао тако се из краја живота Светог Александра Невског види то чему је он тежио, циљ његов. Циљ његово живота који му је парадоксално све време давао неко усмерење, он је постао монах.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Свети Александар Невски

ТВ Храм

Син кнеза Јарослава. Од малена срцем окренут к Богу. Победио Шведе на реци Неви, 15. јула 1240. год., због чега је и прозват Невским. Том приликом јаве се светитељи Борис и Гљеб једном војводи Александровом и обећаше своју помоћ великоме кнезу, сроднику своме. У Златној Орди татарској није се хтео поклонити идолима нити проћи кроз огањ. Због његове мудрости и телесне снаге и красоте уважавао га и кан татарски. Зидао је многе цркве и чинио безбројна дела милостиње. Упокојио се у својој 43. години, 14. новембра 1263, а 23. новембра празнује се пренос његових моштију у град Владимир.

Повезане вести

Вести