СРЕДА, 30. 11. 2022 - 13:31

Извор: ТВ ХРАМ

Евхаристијско сабрање у цркви Светог Пантелејмона у Миријеву - Богослужио Епископ Иларион: Божија чуда се дешавају непрекидно (ФОТО)

У великом делу Божијем сви учествујемо. Сви смо Црква Божија, различитим даровима смо призвани да служимо Богу, различите су нам службе поверене, али смо сви на истом делу и заједничари смо истих дарова. То је једна од најславнијих тајни у Цркви Божијој – да нико није ускраћен. Свакоме од нас, када му се деси неко искушење на његовом путу ка Богу треба да прихватимо то као напредак, као могућност да напредујемо. И онда када тако посматрамо онда је све добро. Свети старац Пајсије Светогорац је говорио да начинимо од енергије дејства искушења дејство спасења. И то је уметност живљења – да од онога што је лоше чиниш добро, рекао је Епископ Иларион у литургијској беседи у цркви Светог Пантелејмона у Миријеву, 30. новембра 2022. године.

ТВ Храм

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викар Његове Светости началствовао је на светом евхаристијском сабрању у цркви Светог Пантелејмона у Миријеву, на празник Светог Григорија Чудотворца и Преподобног Севастијана Џексонског, 30. новембра 2022. године.

Преосвећеном Епископу саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

На крају светог евхаристијског сабрања, Епископ Иларион освештао је славске дарове у славу част Светог Григорија Чудотворца.

У архипастирској беседи, Преосвећени Епископ је рекао да чуда дешавају непрекидно у нашем животу, само треба тога да будемо свесни. Највеће чудо од свих јесте да то да нешто што је створено, да се сједињује са нествореним, а то се дешава у превеликој тајни ове свете евхаристије. Огромна је сила у овом чудоводству и тајноводству које ми сад овде чинимо. Народ Божији сабран чини да сам Бог буде присутан.

Данас прослављамо великог светитеља Светог Григорија који је чуда чинио, па ево, чудо је и што нас је данас сабрао. Град у коме није било хришћана, било их је само седамнаест, после његове проповеди и исповедништва, после његовог труда, рада са народом Божијим, дошао је до тога да у том граду буде само седамнаест незнабожаца. Нека би тај благослов Светог Григорија био и са Београдом, нека би остало седамнаест људи који не знају за Бога, рекао је Епископ Иларион.

У великом делу Божијем сви учествујемо. Сви смо Црква Божија, различитим даровима смо призвани да служимо Богу, различите су нам службе поверене, али смо сви на истом делу и заједничари смо истих дарова. То је једна од најславнијих тајни у Цркви Божијој – да нико није ускраћен. Свакоме од нас, када му се деси неко искушење на његовом путу ка Богу треба да прихватимо то као напредак, као могућност да напредујемо. И онда када тако посматрамо онда је све добро. Ако је нешто тексобно и непријатно, то је само пројава болести коју смо већ имали и од које сад треба да се исцељујемо. Свети старац Пајсије Светогорац је говорио да начинимо од енергије дејства искушења дејство спасења. И то је уметност живљења – да од онога што је лоше чиниш добро. И тако постајемо сарадници Божији, нагласио је Преосвећени Епископ.  

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести