УТОРАК, 22. 11. 2022 - 12:27

Извор: ТВ Храм

Преосвећена Господа Епископи Алексеј и Иларион богослужили у Саборном храму у Београду(ФОТО)

Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је 22. новембра 2022. године на празник Светог Нектарија Егинског и Светих мученика Онисифора и Порфирија Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Св. Архангела Михаила у Београду.

ТВ Храм

Епископу Алексеју саслуживао је  Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викар Патријарха српског г. Порфирија, изабрани Епископ јегарски архимандрит Нектарије, свештенство архиепископије београдско-карловачке у молитвеном присуству верног народа.

Након Свете архијерејске Литургије Епископ Алексеј се обратио поучном беседом у којој је између осталог рекао да данас славимо великог светитеља, Светог Нектарија чудотворца који је још за живота био мученик и чудотоворац и који је након свог упокојења прослављен све до данас.

Свети Нектарије је испунио Јеванђеље које смо чули данас и у коме се говори да је мноштво народа било око Христа и да је он исцељивао све а тада су изговорене предивне речи Блаженства да ће бити блажени чистога срца и да ће Бога видети миротворци јер ће се синовима Божијим назвати.

Али, опет све то кад се догоди они ће бити и гоњени, и тек на крају Христос каже: "Радујте се и веселите се". Све то је издржао и испунио Свети чудотворац Нектарије Егински.

У свом поздравном слову изабраном Епископу Нектарију, Преосвећени Епископ Алексеј је рекао да је отац Нектарије пошао путем Светитеља Нектарија,  изабран је за епископа и има на кога и да се угледа.

Такође је пожелео да Свети Нектарије штити и Преосвећеног Епископа новобрдског Илариона, да заштити и њега самог као Епископа хвостанског.

Поручио је да Господ и Свети Нектарије буду помоћници свима нама, а поготово архијерејима којима је потребна изобилна помоћ Светитеља.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести