ПОНЕДЕЉАК, 21. 11. 2022 - 10:51

Извор: ТВ ХРАМ

Слава Саборног храма у Београду - Патријарх Порфирије: Небо је наша нада и циљ коме сви тежимо (ФОТО/ВИДЕО)

Небо је створено као простор радости, смисла, пуноће, лепоте живота, као наша нада, као циљ ка којем сви тежимо. Небо није географски простор за нас. Небо је место обитавања Бога, а Бог је безграничан, беспочетан, бескрајан. Небо је отуда простор љубави. Небо је место у којем станују анђели. И зато небо јесте простор наше заштите, простор љубави. Да бисмо могли да препознамо и ослушнемо то небо, неопходно је да имамо искорак из себе и наше заштитно средство које нас води на небо је молитва. Небо као простор љубави јесте простор у који се успињемо молитвом, подвигом, вером нашом. И то је оно што је најснажније што нам је дато и то је циљ нашег постојања, рекао је Патријарх Порфирије у својој беседи у Саборном храму у Београду, 21. новембра 2022. године.

ТВ Храм

На празник Сабора Светог Архангела Михаила и осталих Небеских Сила Бестелесних - Аранђеловдан, 21. новембра 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у Саборном храму Светог Архангела Михаила у Београду.

Његовој Светости саслуживали су Преосвећена господа викарни Епископи марчански Сава и хвостански Алексеј, изабрани епископ јегарски архимандрит Нектарије, архимандрит Данило - директор Патријаршијске управне канцеларије, архимандрит Нектарије - главни секретар Светог Архијерејског Синода, архимандрит Василије Костић, протојереји-ставрофори: Владимир Вукашиновић, Бранко Топаловић и Петар Лукић, протојереј Зоран Ранковић - декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду, протојереј Славиша Поповић, јереј Арсен Миловановић, ђакони: Радомир Перчевић, Драган Радић, Радомир Врућинић, Дамјан Божић и Николај Вуковић.

Говорећи о анђеоским силама, Патријарх Порфирије је рекао да су оне духовне силе, духовна створења која су се једанпут за свагда определила да потпуно буду послушна вољи Божијој, а воља Божија је хтела да анђели служе спасењу света и човека. Не само то, него да служе спасењу свакога од нас појединачно, зато свако од нас има свога анђела чувара који онда када се трудимо да чујемо реч Божију, да чујемо вољу Божију и када желимо да живимо у складу са њом, онда су и анђели уз нас. Али анђели арханђели и служе домостроју спасења. Дакле, Бог преко анђела објављује своју вољу онда када је воља Његова усмерена на спасење људског рода и свакога од нас. Међутим, треба да знамо да анђеоске силе имају свој поредак и да чувају свој поредак. Не постоји нико међу анђеоским силама који хоће да спроведе своју вољу. Постоји врло чврсто утврђена небеска хијерархија о којој говоре Свети Оци. Имамо девет чинова анђелских и сви анђели у потпуности слободно уклапају себе у тај поредак. И тај небески поредак који је Богом установљен он у принципу постоји и неопходан је и у животу Цркве у целини, али и у животу сваког појединачног дела Цркве, па и у домаћој Цркви.

У сваком животном контексту неопходан је поредак. Неопходно је да се зна ко заузима које место и ко има које послушање. Ред и поредак подрaзумева послушање свакога унутар неког контекста. Ако говоримо о брачној заједници нико није важнији, свако има своје место и своје послушање унутар заједнице. Послушање подразумева наш слободни избор. То није нешто што се намеће, није нешто што нам укида слободу, јер у темељу сваке заједнице, живота сваког појединца је послушање по правилу неопходно је да постоји љубав, јер да нема љубави и поретка у небеском свету, онда замислите какав би хаос био у творевини Божијој, рекао је Његова Светост.

Небо је створено као простор радости, смисла, пуноће, лепоте живота, као наша нада, као циљ ка којем сви тежимо. Небо није географски простор за нас. Небо је место обитавања Бога, а Бог је безграничан, беспочетан, бескрајан. Небо је отуда простор љубави. Небо је место у којем станују анђели. И зато небо  јесте простор наше заштите, простор љубави. Да бисмо могли да препознамо и ослушнемо то небо, неопходно је да имамо искорак из себе и наше заштитно средство које нас води на небо је молитва. Небо као простор љубави јесте простор у који се успињемо молитвом, подвигом, вером нашом. И то је оно што је најснажније што нам је дато и то је циљ нашег постојања. Најважније је да будемо у наручју Божијем, нагласио је Патријарх српски.

На крају светог евхаристијског сабрања, Патријарх Порфирије освештао је славске дарове и преломио славски колач поводом храмовне славе.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Свети архистратиг Михаил и остале Силе небесне бестелесне

ТВ Храм

Ангели Божји били су празновани од људи још из дубоке старине. Но то празновање често се изметало у обожавање ангела (IV Цар. 23, 5). Јеретици су свашта баснословили о ангелима. Неки су од тих гледали у ангелима богове; други, иако их не сматраху боговима, називаху створитељима васцелог видљивог света. Лаодикијски помесни сабор који беше на 4 или 5 година пре I Васељенског сабора, својим 35. правилом одбаци поклоњење ангелима као боговима и установи правилно поштовање ангела. У време пак Силвестра, папе римског и Александра, патријарха александријског (IV век), би установљен овај празник Архистратига Михаила и прочих Сила небесних у месецу новембру. Зашто баш у новембру? Зато што новембар представља девети месец после месеца марта. У месецу марту сматра се да је било створење света. А девети месец после марта узет је због 9 чинова ангелских, који су најпре створени. Св. Дионисије Ареопагит, ученик апостола Павла, онога апостола, који се уздигао до у треће небо, описао је ових девет чинова у књизи „О небесној Јерархији." Ти чинови су следећи: шестокрили серафими, многоочити херувими и богоносни престоли, господства, силе и власти, начала, архангели и ангели. Војвода целе војске ангелске јесте архистратиг Михаил. Када је сатана, Луцифер, отпао од Бога, и повукао собом у пропаст један део ангела, тада је Михаил устао и узвикнуо пред неотпалим ангелима: воимблм^! стдиемт* довр*к, стАиемт* со стрл- ^омт*! И све небесне војске верних ангела громовито су запојале: СВ1АТ, СВ1АТ, СВ1АТ Господ САВАОТТ* ИСПОЛНТ* иево и землт* слдвм тво1е1д! (Види о архангелу Михаилу Ис. Навина 5, 13 — 15; св. Јуде 9.) Међу ангелима влада савршено једномислије, једнодушност и љубав, а уз то још и потпуна послушност нижих чинова вишим чиновима, и свих укупно светој вољи Божјој. Сваки народ има свога ангела хранитеља, а осим тога и сваки хришћанин има свога ангела хранитеља. Треба се увек сећати да ма шта ми чинили, јавно или тајно, чинимо у присуству свога ангела хранитеља. А на дан Страшнога Суда сабраће се све огромно мноштво ангела небесних светих око престола Христова, и пред свима њима објавиће се дела, речи и помисли свакога човека. Нека би нас Бог помиловао и спасао молитвама св. архистратига Михаила и прочих небесних сила бестелестних.

Повезане вести

Вести