ПЕТАК, 28. 10. 2022 - 16:24

Аутор: Горан Миловановић

Патријарх српски Порфирије примио кардинала Коха (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, заједно са члановима Светог Архијерејског Синода Високопреосвећеним Митрополитом црногорско-приморским г. Јоаникијем и преосвећеним епископима бачким г. Иринејем и зворничко-тузланским г. Фотијем, примио је данас у Патријаршијском двору у Београду Његову Еминенцију Кардинала г. Курта Коха, председника Папског савета за унапређење јединства хришћана и копредседавајућег Богословске комисије за дијалог између Православне Цркве и Римокатоличке Цркве, у чијој пратњи су били Преузвишени Надбискуп и метрополит београдски г. Станислав Хочевар, монсињор Симон Боливар Санчез Kарион, отправник послова Апостолске нунцијатуре у Београду, велечасни Јаромир Задрапа, секретар за Источне Цркве у Папском савету за унапређење јединства хришћана и велечасни Михаел Сокол, секретар београдског Надбискупа.

ТВ Храм

У разговору вођеном у духу хришћанског разумевања, саговорници су нагласили да наставак дијалога и даље унапређење сарадње између Православне Цркве и Римокатоличке Цркве отвара могућност још снажнијег и доследнијег сведочења јеванђелских вредности неопходних данашњем свету, а посебно Европи.

Будући да до недавно као Митрополит, а сада као администратор управља Епархијом загребачко-љубљанском, Патријарх г. Порфирије је госта упознао са заједничким настојањeм да Српска Православна Црква и  Римокатоличка Црква у Хрватској и Словенији успоставе и унапреде међусобну сарадњу на јеванђелским основама на добро свих.

Кардинал Кох је Његовој Светости пренео поздраве и најбоље жеље Папе Фрање и похвалне оцене патријарховог деловања у Хрватској, посебно наглашавајући поруке које је упутио приликом недавне посете Вуковару. Саговорници су истакли важност молитве, нарочито молитве за мир и молитве једних за друге. Патријарх Порфирије је говорећи о ранијим сусретима са Папом Фрањом, умолио кардинала Коха да Папи пренесе његове личне поздраве и велику захвалност Српске Православне Цркве на ставу Свете Столице о Косову и Метохији.

Епископ бачки г. Иринеј и надбискуп београдски г. Станислав Хочевар су упознали госта са вишедеценијском успешном сарадњом двеју Цркава у Републици Србији. Епископ г. Иринеј је говорећи о озбиљним проблемима које Цркве и верске заједнице у Србији имају у остваривању на закону установљеног права на извођење предмета Верска настава у државним школама, као и о сарадњи двеју Цркава у процесу реституције неправедно одузете имовине, нагласио да се Српска Црква, заступајући једнака права за све, држи начела да од државе и друштвa ништа што је праведно и на законима засновано не тражи за себе, а да у истој мери не тражи и за Римокатоличку Цркву, Цркве реформације, Исламску и Јеврејску заједницу.

Архијереји Српске Цркве су посебно истакли изванредну братску сарадњу са надбискупом Хочеваром током свих година његове службе у Београду.

Високопреосвећени Митрополит г. Јоаникије је говорио о намери да, већ на самом почетку свог митрополитског рада, на принципима које наша Цркве примењује у Србији, покрене интензивнији дијалог и сарадњу са Римокатоличком Црквом у Црној Гори, са намером да на основу темељних уговора које обе Цркве имају са државом, остваре и друга права која им припадају, посебно извођење верске наставе у државним школама и реституције.

Кардинал Кох је, надовезујући се на архијереје који су говорили о Верској настави  нагласио да је питање катихизације веома важно за обе Цркве, да је од кључног и виталног интереса за будуће нараштаје.

На послетку разговора потврђена је нужност унапређења дијалога двеју Цркве, како на васељенском, тако и на помесном нивоу.

После пријема у Патријаршијском двору, Његова Светост Патријарх г. Порфирије је високог госта из Ватикана и његову часну пратњу повео у обилазак храма Светог Саве.

Пријему су присуствовали Преосвећени Епископ марчански г. Сава, шеф патријарховог Кабинета  и г. Душан Стокановић, управник Информативно-издавачке установе Српске Православне Цркве. 

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ

Повезане вести

Вести