ЧЕТВРТАК, 27. 10. 2022 - 11:01

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Сава богослужио у цркви Свете Петке у Рушњу: Овај живот нам је дат као припрема за Вечни Живот (ФОТО/ВИДЕО)

Овај живот дат као припрема за Вечни Живот и када свако од нас дође до преломног тренутка, када се завршава наш овоземаљски пут и где треба да почне Живот Вечни нећемо се питати да ли сам довољно урадио или стекао, да ли сам обезбедио овога или онога, једина ствар за којом ћемо жалити биће да ли смо имали довољно љубави, да ли смо довољно времена, љубави и снаге уложили у наш однос ка Богу, али и ка ближњима. Неће нам бити важно да ли сам оставио деци имање, све што им је потребно за живот, него колико сам времена посветио, колико љубави, колико сам се жртвовао за њих, рекао је Епископ Сава у литургијској беседи у цркви Свете Петке у Рушњу, 27. октобра 2022. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, предстојао је светим евхаристијским сабрањем на празник Преподобне мати Параскеве - Свете Петке, 27. октобра 2022. године у цркви посвећеној овој светитељки у Рушњу.

Епископу Сави саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У поучној беседи, Епископ Сава је рекао да нам је овај живот дат као припрема за Вечни Живот и када свако од нас дође до преломног тренутка, када се завршава наш овоземаљски пут и где треба да почне Живот Вечни нећемо се питати да ли сам довољно урадио или стекао, да ли сам обезбедио овога или онога, једина ствар за којом ћемо жалити биће да ли смо имали довољно љубави, да ли смо довољно времена, љубави и снаге уложили у наш однос ка Богу, али и ка ближњима. Неће нам бити важно да ли сам оставио деци имање, све што им је потребно за живот, него колико сам времена посветио, колико љубави, колико сам се жртвовао за њих, или колико сам прилика пропустио, да ли сам некога одбацио или презрео јер ми се учинило у том моменту да његова брига није важна за мене и достојна моје пажње.

Преподобна Параскева је била посвећена Богу и молитви и живела у благочестивој породици, али је пожелела да се још више посвети Богу, да све што има и све што јесте посвети Богу. После упокојења родитеља чини велико дело милостиње и целокупно њихово имање дели сиротињи. Одлази у Јорданску пустињу где се подвизава и читав свој живот проводи у посту и молитви, угађајући Богу и Господ је прославља светитељским чином, рекао је Преосвећени Епископ.

На крају свете Литургије, Епископ Сава освештао је славске дарове и преломио славски колач.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести