НЕДЕЉА, 23. 10. 2022 - 09:59

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Сава богослужио у цркви Светог Вазнесења Господњег у Жаркову: Примена живе вере у Бога у нашем животу је љубав (ФОТО/ВИДЕО)

Практична примена живе вере у Бога у нашем животу љубав. Управо о таквој љубави нам говори Свето Јеванђеље и пише Свети Апостол Лука, једну веома једноставну реченицу којом почиње данашње Јеванђеље – Како хоћете да вама чине људи, чините тако и ви њима. Христос, Његово Јеванђеље доноси потпуно другачију перспективу и схватање живота. Шта хоћеш да ти чине људи чини и ти њима. Не каже- Чини људима оно што они чине теби. Дакле, ти мораш бити тај који покрећеш добро дело ка другоме, рекао је Епископ Сава у литургијској беседи, у недељу 23. октобра 2022. године.

ТВ Храм

У Деветнаесту недељу по Духовима, на празник Светих мученика Евлампија и Евлампије, 23. октобра 2022. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог Вазнесења Господњег у Жаркову.

Епископу Сави саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

Говорећи о прочитаном делу из Светог Јеванђеља, Преосвећени Епископ Сава нагласио је да је практична примена живе вере у Бога у нашем животу љубав. Управо о таквој љубави нам говори Свето Јеванђеље и пише Свети Апостол Лука, једну веома једноставну реченицу којом почиње данашње Јеванђеље – Како хоћете да вама чине људи, чините тако и ви њима. У Старом Завету можемо прочитати – Око за око, зуб за зуб. Ако ти неко учини нешто, имаш право да браниш себе. Христос, Његово Јеванђеље доноси потпуно другачију перспективу и схватање живота. Шта хоћеш да ти чине људи чини и ти њима. Не каже- Чини људима оно што они чине теби. Дакле, ти мораш бити тај који покрећеш добро дело ка другоме. Твоје добро дело не треба да буде плод доброг дела твог ближњег, јер ако је тако онда је наше добро дело и наша љубав према другоме из интереса. Онда дајем нешто од себе јер знам да ћу добити нешто. То исто раде и они који нису хришћани, интерес постоји код свих.

ТВ Храм

Дело хришћанина јесте управо у љубави која не тражи своје, у љубави према сваком, без обзира да ли тај неко чини мени добро заузврат или не. Врло конкретно каже Господ у Јеванђељу: Љубите чак и непријатеље своје. Дакле хришћанин треба да превазиђе стандардне окове живота, да превазиђе она ограничења која поставља друштво у целини, да превазиђе сам себе, да превазиђе свој его, понекад и да га погази и да се отвори ка другом, да отвори своје срце и биће ка другоме јер то је хришћански начин живота и то је реч Господња. Господ завршава данашње Јеванђеље речима: Будите милостиви као и Отац ваш небески што је милостив. Сви ми знамо да Господ опрашта нама грехе, прихвата нас у своје наручје, враћа нас у своју заједницу не гледајући на наша сагрешења. Не постоји сагрешење и грех који може превазићи љубав Божију и спречити Бога да нас прихвати у свој загрљај, рекао је Епископ Сава.

После светог евхаристијског сабрања, Преосвећени Епископ освештао је темеље новог парохијске сале.

Након тога, уследила је трпеза љубави, а затим је Епископ Сава обишао новоизграђени храм Сабора Светог Јована Крститеља у насељу Савска тераса.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести