ПЕТАК, 30. 9. 2022 - 09:15

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Јустин богослужио у храму Светих мученица Вере, Наде и Љубави и мајке им Софије: Савршена љубав је увек распета љубав (ФОТО/ВИДЕО)

Стекнимо истинску, јеванђелску веру која неустрашиво и непоколебљиво, баш као што су то чиниле данашње светитељке одговара на прави начин свим искушењима, свим изазовима и свим лажним вредностима овога света, стекнимо наду, јер времена у којима живимо и у којима ћемо живети су све само не времена која дају човеку право да се нада, машта, да верује у нешто друго. Волимо крстоваскрсно, истински, жртвено, као што је то Господ наш Исус Христос и Његова плејада светитеља посведочила – да је савршена љубав увек љубав распета, љубав која страда, која трпи, која прашта, рекао је Епископ Јустин у својој беседи, у петак 30. септембра 2022. године.

ТВ Храм

На празник Светих мученица Вере, Наде и Љубави и мајке им Софије, 30. септембра 2022. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани Епископ западноевропски г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију у цркви посвећеној данашњем празнику у београдском насељу Галеника.

Епископу Јустину саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

Говорећи о данашњем празнику, Епископ Јустин је рекао да већ њихова имена говоре, упућују и указују да такви какве су оне биле и по имену, али и по делима и животу никада не умиру, и нико и ништа од овога света не може да им науди, јер су оне Вера, Нада и Љубав и њихова мајка Софија, њихова мудра, премудра мајка која их је правом путу научила и у правој вери одгајала. И то је оно што је свима нама потребно -вера, нада и љубав.

Вера, нада и љубав треба да се живе пре свега, о њима се не мудрује много језиком и речима, а живе се тако што живимо поред некога и коме указујемо поверење, веру, неко у кога се надамо и неко кога волимо. Онај поред нас је у ствари онај који је показатељ до које мере ми имамо вере, наде и љубави. И увек у испиту, односу и комуникацији са другим човеком ми у ствари испитујемо свој напредак и оцењујемо своје стање у духовном животу, рекао је Преосвећени Епископ.

Нека би нам дао Бог да на прави начин заволимо Господа свим срцем својим и свим бићем својим, сами себе, али и ближњега свога. Да стекнемо истинску, јеванђелску веру која неустрашиво и непоколебљиво, баш као што су то чиниле данашње светитељке одговара на прави начин свим искушењима, свим изазовима и свим лажним вредностима овога света, да стекнемо наду, јер времена у којима живимо и у којима ћемо живети су све само не времена која дају човеку право да се нада, машта, да верује у нешто друго. Волимо крстоваскрсно, истински, жртвено, као што је то Господ наш Исус Христос и Његова плејада светитеља посведочила – да је савршена љубав увек љубав распета, љубав која страда, која трпи, која прашта. То имајмо као циљ свог живота, нагласио је Епископ Јустин.  

На крају светог евхаристијског сабрања освештани су славски дарови и преломљен славски колач поводом храмовне славе.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести