УТОРАК, 27. 9. 2022 - 09:58

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Сава богослужио у цркви Светог Марка у Београду: Крст Господњи је чувар васељене и чувар свакога од нас (ФОТО/ВИДЕО)

Крст Господњи је чувар васељене, чувар свакога од нас, али и похвала Цркве. Данас се цела васељена поклања крсту Господњем, празнујући распетога на Њему. Осењивање крстом уз изговарање речи- У име Оца и Сина и Светог Духа је у ствари исповедање вере наше, исповедање да је Господ сишао с небеса међу нас и да се распео за сваког од нас, рекао је Епископ Сава у литургијској беседи у цркви Светог Марка у Београду, 27. септембра 2022. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија предстојao је светим евхаристијским сабрањем у цркви Светог Марка у Београду, на празник Воздвижења Часног Крста, 27. септембра 2022. године.

Епископу Сави саслуживао Архимандрит Нектарије, главни секретар Светог Архијерејског Синода, свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

Говорећи о данашњем празнику и значају крста Господњег Епископ Сава је рекао да је крст Господњи чувар васељене, чувар свакога од нас, али и похвала Цркве. И овај догађај се везује за онај догађај у Јерусалиму, када је Света благочестива царица Јелена ишла на поклоњење светим местима и пронашла крст Господњи. И као што то бива, одмах су се пројавила и велика знамења и чудеса пред крстом Господњим, болесни су исцељивани, мртви су васкрсавали.

Данас се цела васељена поклања крсту Господњем, празнујући распетога на њему. Овај празник је у најтешњој вези са догађајем распећа Христовога. Због тога овај дан хришћани проводе у најстрожем посту присећајући се страдања Господњих и молећи се Господу да крстом својим заштити целу васељену. Осењивање крстом уз изговарање речи- У име Оца и Сина и Светог Духа је у ствари исповедање вере наше, исповедање да је Господ сишао с небеса међу нас и да се распео за сваког од нас, рекао је Преосвећени Епископ у надахнутој беседи.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
 
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести