НЕДЕЉА, 25. 9. 2022 - 09:02

Извор: ТВ ХРАМ

Торжествено евхаристијско сабрање у Храму Светог Саве на Врачару - Патријарх Порфирије: Никада се нећемо одрећи борбе за љубав (ФОТО/ВИДЕО)

Заповест на коју нас Христос позива о љубави јесте императив – Љуби! Дакле, читавим својим бићем, мишљу, речи, делом, активно, а не пасивно треба да се боримо за сваку душу, да истински волимо свакога. Никада се нећемо одрећи борбе за љубав у односу на сваког човека. Ту ће нам, наравно, од користи бити молитва и све оно на шта нас Јеванђеље позива – праштање, милосрђе, дакле све оно што је саставни део љубави, рекао је Патријарх Порфирије у својој литургијској беседи у недељу, 25. септембра 2022. године у Храму Светог Саве на Врачару.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у Петнаесту недељу по Духовима, на Оданије Рођења Пресвете Богородице, 25. септембра 2022. године у заветном-спомен Храму Светог Саве на Врачару.

Његовој Светости саслуживали су Преосвећена господа Епископи ремезијански Стефан и хвостански и изабрани западноевропски Јустин, свештенство и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У архипастирској беседи, Патријарх Порфрије је рекао да смо данас чули који је то закон на који нас Христос позива. Чули смо да је то љубав читавим својим бићем према Богу, али и према ближњима. Заправо, наша љубав према ближњем, према другом човеку јесте резултат, јесте последица наше љубави према Христу. У мери у којој се ми уподобљавамо Христу, у тој мери ми љубимо, волимо своје ближње и разумемо их до краја. Христова реч је јасна, није то љубав која је површна, која пристаје на све, којој је све дозвољено. То је љубав која раздваја грех од грешника, човека као икону Божију од његових слабости, то је љубав која безусловно воли сваког човека.

Заповест на коју нас Христос позива о љубави јесте императив – Љуби! Дакле, читавим својим бићем, мишљу, речи, делом, активно, а не пасивно треба да се боримо за сваку душу, да истински волимо свакога. Никада се нећемо одрећи борбе за љубав у односу на сваког човека. Ту ће нам, наравно, од користи бити молитва и све оно на шта нас Јеванђеље позива – праштање, милосрђе, дакле све оно што је саставни део љубави. Наше је, дакле, да читавим својим бићем сведочимо Христа, најпре трудећи се да слушамо Његову реч изнутра, у себи, да по њој живимо и да ту реч сведочимо читавом свету, у исто време неодбацујући никога, не проглашавајући себе за судију, него увек молећи се за све и свакога, нагласио је Његова Светост.

У току свете Литургије, Патријарх Порфирије рукоположио је ђакона др Драгана Карана, доцента на Православном богословском факултету у Београду у чин презвитера.

Овом приликом, Његова Светост рукоположио је у чин ђакона Николаја Вуковића, теолога и дугогодишњег појца Храма Светог Саве у Београду.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести