ПЕТАК, 23. 9. 2022 - 18:49

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије стигао у званичну посету Епархији тимочкој (ФОТО/ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије благоизволео је да у петак 23. септембра 2022. године, на братски позив архипастира Епархије тимочке Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона учини званичну канонску посету овој Богом чуваној Епархији.

ТВ Храм

Његову Светост у Саборном храму Свете Тројице у Неготину дочекао је Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион, свештенство, монаштво и многобројни верни народ.

Поводом доласка Патријарха Порфирија, у Саборном храму служен је свечани чин доксологије, у молитвеном присуству Преосвећене господе Епископа браничевског Игнатија, домаћина тимочког Илариона, нишког Арсенија, бројног свештенства и монаштва из више Епархија Српске Православне Цркве.

У поздравној беседи, Епископ Иларион је рекао да је највећи украс овог града, у архитектонском смислу, свакако храм Свете Тројице. Али, у овоме храму који јесте највећи украс овога града, највећи украс овога храма јесу верни људи и благочестива деца која се овде у великом броју причешћују светим тајнама Христовим, који од својих малих ногу, а можемо рећи да је мноштво деце овде било присутно и пре свога рођења, као она која су ношена у утроби својих благочестивих мајки и који су се и на тај начин, кроз утробу мајке причешћивали светим тајнама и тако се испуњавали благодаћу Духа Светога.

Својим присуством у цркви Христовој, својом љубављу према отачаственој вери, овај благочестиви народ и народ читаве Епархије тимочке сведочи да заиста и по Косовском завету разуме и прихвата да је земаљско за малена царство, а небеско увек и довека, нагласио је Преосвећени Епископ.

У архипастирској беседи, Патријарх Порфирије је рекао да људи могу бити заједница, могу имати јединство на разним темељима, могу бити снажни, могу постизати разне резултате. Свако јединство, свака заједница нас људи ако није у Христу и Цркви Његовој, ма колико била добра, величанствена и позитивна, оно што има свој почетак, има и свој крај. Оно што нас чини нераскидиво једним и јединственим, заједницом, јесте наш темељ, а то је Господ наш Христос. То јединство није апстрактно, није идеологија људска и самим тим пролазна, то јесте јединство у молитви, јесте у Цркви, јесте у светој Литургији.

Наша православна вера нас је обликовала кроз векове, откад знамо за себе, знамо за себе као православне хришћане и све наше стваралаштво, што год да постоји, чему се сами дивимо и поносимо се тим, али чему се диве и многи странци који дођу у наше крајеве, све то на себи носи печат Христов, печат православне вере, понекад видљиво, понекад невидљиво, и зато је важно, не само да чувамо ту своју православну веру, јер ако је чувамо као идеологију, а немамо везе са црквом, онда ће и то имати свој крај, може се претворити у искључивост.

Али, ако живимо својом православном вером, не у смислу да мислимо да смо бољи од других, него баш зато што живимо својом православном вером, откривамо у најдубљој својој дубини, очима Христовим своје падове, своје слабости, своје немоћи. Баш зато што живимо православном вером имамо јасну могућност да видимо свој грех, али исто тако и да спознамо да онда када знамо да смо слаби и немоћни и подигнемо своје очи ка Христу, Он је ту са нама, Он нас исцељује. Иако слаби, у Њему постајемо моћни и јаки, јер та снага није од овога света.

Увек је свако искушење без обзира које врсте са којим се суочавамо као појединци, али и као заједница, нама позив на веће преображавање у Христу, на потпуније посвећивање себе Христу и једни другима, Господ каже: Дођи и види! И ми свима и свакоме треба да кажемо- Дођи и види. Христос је наша заједница у мери у којој ми јесмо једно, у којој се трудимо да служимо једни другима, да праштамо једни другима, да иштемо опроштај једни од других, да живимо једни за друге. У тој мери ми постајемо аутентични сведоци онога што се дешава овде на светој Литургији.

На крају свечаног чина доксологије, Патријарх Порфирије благословио је све који су помогли обнову парохијског дома давши им архијерејске захвалнице.

Након свечаног чина доксологије, Његова Светост освештао је обновљени парохијски дом при храму Свете Тројице у Неготину.

* * *

У суботу, 24. септембра 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије освештаће храм Свете Петке у Малајници. Велико освећење храма почиње у 08.30 часова, а у наставку следи света архијерејска Литургија.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести