ЧЕТВРТАК, 22. 9. 2022 - 21:15

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије присуствовао Свечаној академији фондације Привредник (ФОТО)

Јубилеј свесрпског човекољубља, родољуба и племенитости – Српског привредног друштва фондације ,,Привредник“, прослављен је у четвртак 22. септембара 2022 године, у Коларчевој задужбини у Београду, свечаном академијом којом је обележено 125 година постојања фондације и сто година од преласка у Београд.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, председник Фондације Привредник, присуствовао је Свечаној академији. Овом приликом, Његова Светост благословио је све присутне и обратио се пригодном беседом у којој је рекао да нас често данас у модерном свету позивају на модерност и упућују критике да нисмо довољно модерни или смо старомодни, позивају нас да се не враћамо у прошлост и да не мислимо о ономе што је било, јер то, кажу, и није толико важно, него да гледамо у будућност. Управо Фондација Привредник показује да итекако треба да се осврћемо уназад, да итекако треба да гледамо у прошлост не да бисмо остали у прошлости затворени, не да бисмо изгубили сваки контакт са садашњошћу и били без перспективе и без визије будућности, него да поред логичних и легитимних промена које се дешавају у животу појединца, у друштву и у цивилизацији, мора да постоје и константе; мора да постоји и оно што је трајно и што је вредно.

Само онда када постоји оно што је трајно, што има свој корен и што је непролазно, можемо говорити о промени као расту, као развоју. Ако нема онога што је стабилно, што има свој корен, ако нема онога што зна шта је оно у себи, онда је свака промена само скок из једнога у друго. Тако заправо долазимо у једно стање потпуног кошмара и конфузије у којем губимо сваки осећај да јесмо било шта. Фондација Привредник нас позива да се учимо из онога што смо били како бисмо били оно што јесмо и како бисмо остали оно што јесмо. Из Фондације Привредник можемо пре свега да научимо да је један народ једно јединствено биће које, тек онда када је способно да има самоспознају, може без комплекса и без страха да ступа у прожимање, у комуникацију са другим и другачијим, као и да у тој интеракцији обогаћује тог другог и другачијег, али исто тако у свему што је добро и честито бива обогаћено другим и другачијим; дакле, без опасности да ће се трансформисати и изгубити себе и свој идентитет, али са пуном спремношћу да сазнаје да се шири, да расте, да упознаје свет у свој својој шароликости и лепоти, у својој различитости дарова Божјих, истакао је Првојерарх Српске Православне Цркве.

Свечаној академији присуствовао је и Архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије.

У програму академије  учествовали су и Воклани Ансамбл Ноктурно  и Српски камерни оркестар под диригентском палицом Ђорђа Павловића.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести