ЧЕТВРТАК, 22. 9. 2022 - 13:00

Извор: ТВ Храм

Торжествено сабрање у храму Светог Јоакима и Ане у Калуђерици - Богослужио Епископ Сава (ФОТО/ВИДЕО)

Свети Јоаким и Ана су били праведни људи, верујући и посебно побожни, али до дубоке старости нису имали порода. То је у време у коме су они живели представљало и друштвени и социолошки проблем. Црквени песник када пева о данашњем дану и празнику, када пева Светој Ани, пева следеће речи: Радуј се, неплодна њиво, јер си родила ону кроз коју нам се родио клас живота. Та генеза у ствари показује нам да се Христос Господ наш родио од људи обичних као што смо и ми, али људи посвећених Богу и верујућих, људи чистога живота, рекао је Епископ Сава у својој беседи у храму Светог Јоакима и Ане у Калуђерици, 22. септембра 2022. године.

ТВ Храм

На празник Светих праведних богородитеља Јоакима и Ане, 22. септембра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, служио је свету архијерејску Литургију у храму посвећеном данашњем празнику у Калуђерици.

Епископу Сави саслуживало је свештенство и ђакони Архиепископије београдско-карловачке у молитвеном присуству многобројног верног народа.

Говорећи о данашњем празнику, Епископ Сава је рекао да Црква Христова после великих празника Господњих и Богородичиних прославља оне личности које су непосредно везане за тај празник. Тако после празника Рођења Христовог сутрадан славимо Сабор Пресвете Богородице, јер је кроз Њу дошао Христос међу нас. Ево  и данас, други дан по празнику Рођења Пресвете Богородице прослављамо Свете праведне богородитеље Јоакима и Ану, оне од којих се и кроз које се родила Пресвета Владичица наша Богородица.

Знамо из житија Светих Јоакима и Ане да су били праведни људи, верујући и посебно побожни, али до дубоке старости нису имали порода. То је у време у коме су они живели представљало и друштвени и социолошки проблем. Црквени песник када пева о данашњем дану и празнику, када пева Светој Ани, пева следеће речи: Радуј се, неплодна њиво, јер си родила ону кроз коју нам се родио клас живота. Та генеза у ствари показује нам да се Христос Господ наш родио од људи обичних као што смо и ми, али људи посвећених Богу и верујућих, људи чистога живота, нагласио је Преосвећени Епископ.

На крају евхаристијског сабрања, Епископ Сава освештао је славске дарове поводом храмовне славе.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести