ЧЕТВРТАК, 22. 9. 2022 - 12:58

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије у посети Мајским Пољанама и селу Лушчани у Епархији горњокарловачкој (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетио је 22. септембра 2022. године Мајске Пољане, место крај Глине и село Лушчани у парохији Петрињској, која су тешко погођена земљотресом 29. децембра 2020. године.

ТВ Храм

У пратњи Патријарха Порфирија био је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим.

Патријарх Порфирије посетио је у новосаграђеним домовима породице Бајловић, Паспаљ и Врањанин.

Његова Светост дао је обећање да ће Црква према могућностима помоћи свима који су угрожени, као што је помагала до сада.

У свом обраћању овом приликом, Првојерарх Српске Православне Цркве је рекао да су многи људи у том тренутку остали без, пре свега, својих домова, без крова над главом. Било је, нажалост, и неколико људских жртава. Од тада па до данас, Црква се трудила, уз сарадњу са другим институцијама из Хрватске, али и институцијама из Србије и Републике Српске, да учествује најпре у првој помоћи људима који су пострадали, који су остали без своји домова, а онда и касније.

Пре свега, уз помоћ Града Београда, ми смо обезбедили као прву помоћ 120 контејнера, а затим смо се ангажовали – јер није могуће да се непрестано живи у контејнерима – да у мери у којој је то било могуће скупимо средстава за подизање најпре дрвених кућа, које си иначе овде традиционално постојале. Данас смо обишли неколико таквих кућа у Мајским Пољанама и овде, у Лушчанима, где је највише трудом и прилогом Владе Републике Српске подигнуто десет кућа за које слободно можемо рећи да су комфорне, рекао је Патријарх Порфирије.

Његова Светост нагласио је да поред изграђивања кућа, у које сада породице могу да се врате и да живе нормално, следећа фаза бриге око људи који су претрпели штету током земљотреса треба да буде усмерена на њихова домаћинства. Наиме, ово су крајеви у којима је било развијено сточарство, била је развијена пољопривреда. Све то је доведено у питање с обзиром да су и штале пострадале, тако да није било могућности да се брине о стоци у овим крајевима после земљотреса, па су људи оно мало што су имали распродавали.

Сада долази и тај тренутак када је неопходно људима, који су се уселили у своје нове домове, помоћи да покрену своја домаћинства. Притом треба нагласити да има још породица где је потребна помоћ за довршење домова, али и за довршење и развој како се овде каже господарства, тј. домаћинства и имања домаћина. Ми као Црква смо захвални свима онима који су на било који начин учествовали у помоћи људима који живе на Банији и захвални смо онима који су расположени да то чине и убудуће, нагласио је Патријарх Порфирије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести