СРЕДА, 21. 9. 2022 - 11:50

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Сава богослужио у Богородичиној цркви у Земуну: Пресвета Дјева је свима нама узор и пример вере, поверења и љубави према Богу (ФОТО/ВИДЕО)

Пресвета Дјева јесте свима нама узор и пример вере и поверења у Бога, љубави према Богу, али и послушања и смирења. Пресвета Дјева је узор и трпљења и смиравања и подношења тегоба и мука. Пример је свима нама у свим врлинама, и у послушању и у смирењу и благодарењу и славословљу Бога, у прихватању воље Божије и подношењу тегоба и мука и нероптања, рекао је Епископ Сава у својој беседи у Богородичиној цркви у Земуну, 21. септембра 2022. године.

ТВ Храм

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Његове Светости, на празник Рођења Пресвете Богородице - Малу Госпојину, 21. септембра 2022. године, предстојао је светим евхаристијским сабрањем у Богородичиној цркви у Земуну.

Епископу Сави саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У својој поучној беседи, Епископ Сава је рекао да је Пресвета Владичица наша Богородица најдивнији, најсветији и најчистији изданак који је род људски могао да да. Рођена као дете већ остарелих родитеља, бездетних родитеља, Јоакима и Ане који су били проглашени и одбачени од ондашњег друштва због тога што нису имали порода, јер род људски у том периоду није знао за васкрсење из мртвих и ако неко није имао телесног порода, сматрало се и веровало да његовим крајем на земљи нестаје и само његово постојање. Због тога праведни Богородитељи Јоаким и Ана у својим позним годинама се одвајају на молитву, Свети Јоаким одлази у пустињу, а Ана у свом дому, молећи се да их Господ благослови дететом, да их избави од срамоте и сачува успомену њихову на овом свету. И бива услишена молитва њихова и успомена и спомен њихов из нараштаја у нараштај све до нас и свршетка света и века.

Пресвета Дјева јесте свима нама узор и пример вере и поверења у Бога, љубави према Богу, али и послушања и смирења. Пресвета Дјева је узор и трпљења и смиравања и подношења тегоба и мука. Пример је свима нама у свим врлинама, и у послушању и у смирењу и благодарењу и славословљу Бога, у прихватању воље Божије и подношењу тегоба и мука и нероптања. Нека би дао Господ да молитве Пресвете Богородице буду са свима нама, да она која је постала ковчег нашег спасења, која је постала онај жезал израстао из Јесејевог корена, како каже химнограф, а на којем је процветао цвет Христос буде та која ће нас својим омофором и покровом штитити, која ће нас тим омофором увести у Вечно Царство Њеног Сина, царство коме неће бити краја, нагласио је Епископ Сава.

Помолили смо се на крају богослужења молитвом за очување наших породица, бракова, деце и родитеља. И имамо ли већег примера свете породице и честитије породице од оне породице коју прослављамо данас - Светих Јоакима и Ане који су молили Господа да им дарује дете? Они су схватили да плод брачног живота јесте у ствари благослов Божији, дар од Бога, да брак јесте заједница која се усавршава у љубави, која почиње моментом венчања, али се усавршава и узраста и наставља се све до оног растанка ради Живота Вечнога. Плод таквог благословеног брака јесу деца, истакао је Преосвећени Епископ.

На крају свете Литургије, Епископ Сава је освештао славске дарове и преломио славски колач поводом славе овог храма.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести