СУБОТА, 3. 9. 2022 - 16:58

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије стигао у званичну канонску посету Епархији будимској (ФОТО/ВИДЕО)

Наши преци су нашли једини прави модел, да не само не нестану као народ, него да опстану и да буду веома плодотворни, да обогате себе и да обогаћујући себе, своју културу, обогаћују и оне које су око њих. Они су са собом преко Саве и Дунава, понели оно што је најважније, оно што их духовно конституише и чува, понели су своје иконе, мошти светих и друге реликвије. Понели су своје храмове, понели су оно што је неуништиво, понели су своје небо, нагласио је Патријарх Порфирије у својој беседи, у храму Светог Великомученика Георгија у Будимпешти, 03. септембра 2022. године.

ТВ Храм

Поводом стоте годишњице васпостављања Српске Патријаршије и двадесете годишњице архијерејског служења Његовог Преосвештенства Епископа г. Лукијана на трону епископа будимских, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије стигао је у званичну канонску тродневну посету Епархији будимској, у суботу 03. септембра 2022. године.

Првог дана посете Епархији будимској, у храму Светог Великомученика Георгија у Будимпешти, Патријарха Порфирија, у чијој су пратњи Преосвећена господа Викарни Епископи ремезијански Стефан и хвостански и изабрани Епископ западноевропски Јустин, дочекао је Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан, свештенство, монаштво и верни народ ове Богом чуване епархије. 

Поводом доласка Његове Светости, у храму Светог Георгија у Будимпешти, служен је свечани чин доксологије. Свечани чин доксологије служио је Протосинђел Варнава, у молитвеном присуству Високопреосвећене Господе Митрополита будимпештанског и мађарског Илариона и аустријског Арсенија из Цариградске Патријаршије, Преосвећене Господе Епископа будимског Лукијана, бачког Иринеја, ремезијанског Стефана, хвостанског и изабраног западноевропског Јустина, апамејског Пајсија из Цариградске Патријаршије и ђулског Силуана из Румунске Православне Цркве.

После свечаног чина доксологије, Епископ Лукијан обратио се речима добродошлице и рекао да смо ми врло често имали добре односе два народа и две државе. Овде је Српска Црква поставила дубоке темеље и корење још од Светог Саве па до данашњих дана.  За ових 800 година, нису се ни Мађари ни Срби много променили. Данас Срби и Мађари негују пријатељске односе. Мађарска има посебан слух за нас православне Србе који овде живимо и чинимо саставни део овог друштва кроз историју и данас. Зато долазак Ваше Светости у овај канонски део Српске Патријаршије, у духовни виноград Светог Методија и Светог Саве, а поводом јубилеја стогодишњице обједињења у једну патријаршију наших помесних цркава, биће запамћен и забележен и за будућа поколења.

На почетку своје архипастирске беседе Патријарх Порфирије је рекао да смо се данас окупили у овом дивном храму да отпочнемо саборно прослављање два црквена јубилеја. Најпре, стогодишњицу обнове древне Пећке Патријаршије, односно уједињење свих српских црквених области у једну, јединствену Српску Патријаршију, али, такође да обележемо двадеесту годишњицу архијерејског служења драгог нам у Христу брата и саслужитеља, вашег брижног архипастира, Његовог Преосвештенства Епископа Лукијана на трону епископа будимских.

Ево нас данас, на Дунаву, на најсевернијој тачки наше јурисдикције, где су ваши и наши преци још у 16. столећу, а чули смо и много пре тога, још за време Светога Саве, а нарочито у 16. столећу, овде на овом месту, подигли и почели да подижу храмове. Сутра ћемо се сви ми окупити на светој Литургији у Саборној цркви у граду и на месту на коме је пре 332 године, велики патријарх Арсеније III Чарнојевић зауставио брод на пустој дунавској обали, где је посечено прво дрво за храм, за цркву брвнару, рекао је Његова Светост.

У наставку своје беседе, Патријарх Порфирије је истакао колика и каква је била духовна идентитетска свест наших предака о важности очувања најпре духовног идентитета сведочи чињеница да су у Сентандреји у најкраћем року наши преци подигли осам велелепних храмова, а у исто време су живели веома оскудно, у колибама и у земуницама. Показали су шта је то што је највaжније за њихов живот, показали су шта је то око чега ће они устројавати своју заједницу, свој однос према Богу, међусобне односе, односе према творевини Божијој, али и однос према другима.

Наши преци су стојећи између Турске и Аустрије нашли једини прави модел, да не само не нестану као народ, него да опстану и да буду веома плодотворни, да обогате себе и да обогаћујући себе, своју културу, обогаћују и оне које су око њих. Они су са собом преко Саве и Дунава,  понели оно што је најважније, оно што их духовно конституише и чува, понели су своје иконе, мошти светих и друге реликвије. Понели су своје храмове, понели су оно што је неуништиво, понели су своје небо, нагласио је Првојерарх Српске Православне Цркве.

* * *

У недељу, 4. септембра 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уз саслужење више архијереја Српске Православне Цркве служиће свету архијерејску Литургију са почетком у 10 часова у Саборној цркви у Сентандреји. Приликом посете Епархији будимској Патријарх Порфирије састаће се са државним врхом Мађарске и посетиће српске институције у овој земљи.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

 

Повезане вести

Вести