СРЕДА, 31. 8. 2022 - 14:32

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Успењe Пресвете Богородице у Лепавини (ФОТО)

Празник Успења Пресвете Богородице – Велика Госпојина свечано је, и уз учешће великог броја вјерника и ходочасника прослављен, у недјељу, 28. августа, у манастиру Лепавина. Празничну Свету Литургију у манастирском храму посвећеном Ваведењу Пресвете Богородице служио је Епископ марчански Сава, викар Патријарха српског. Саслуживали су му протојереј-ставрофор Душко Спасојевић, Архијерејски намјесник загребачки, протонамјесник Богољуб Остојић, Архијерејски замјеник, јеромонах Василије (Србљан), јереји Радован Димитрић, парох копривнички, Бранислав Тодоровић, парох из Великог Поганца, Стефан Максимовић, парох бјеловарски и ђакон Александар Лукић из Загреба.

Митрополија загребачко-љубљанска

У бесједи по отпусту Божанствене Литургије владика Сава подсјетио је да је Успење најсвечанији у низу годишњег циклуса богородичиних празника.

„Са радошћу у души прослављамо празник Успења Пресвете Богородице називајући тај празник често љетном Пасхом. Приликом прославе Успења у црквама пјевамо тропар у којем се каже: `Рађањем си сачувала дјевство, а смрћу ниси оставила свијет, Пресвета Богородице прешла си у живот, мати правог живота и својим молитвама избављаш од смрти душе наше`“, подсјетио је Епископ марчански.

Владика Сава је истакао да је у тих неколико стихова тропара сабрано сво учење о Пресветој Богородици, сва њена улога, њено житије и мјесто у спасењу свијета и човјека.

„Онога момента када су први људи одступили од заповијести Божије, отпали од заједнице с Богом и живјели тако вјековима, немајући снаге и способности да се сами врате у ту свету заједницу, испуњава се превјечни план Свете Тројице, а то је да се међу људима роди, сиђе на земљу и узме на себе људску природу и тијело Друго лице Свете Тројице – Господ наш Исус Христос. То се збило управо кроз Пресвету Богородицу“, навео је у бесједи викар Патријарха српског.

Епископ Сава је напоменуо да прослављањем Успења не славимо смрт по себи већ догађај преласка из овог живота у живот вјечни, у Царство небеско. Тако, смрт свакога човјека послије Васкрсења Христовог, јесте уствари ”уснуће до свеопштег васкрсења из мртвих. Такав прелазак у вјечни живот имала је Пресвета Богородица. Прешавши из овог живота у вјечни живот показала је и да је мати Онога који је својим васкрсењем и својом смрћу побиједио смрт и даровао живот свакоме човјеку“, поручио је у литургијској бесједи владика Сава.

По благослову Његове Светости патријарха, владика Сава рукоположио је у свештени чин ђакона Немању Ђурића, мастера теологије из Градишке (Босна и Херцеговина).

Након Свете литургије и благосиљања славских дарова заједничарење је настављено уз традиционалну празничну трпезу коју је лепавинско братство припремило за све који су се тог дана нашли у тој светињи.

У Лепавини вјерници и из околних земаља

У Лепавини се, посебно о великим богородичиним празницима, окупљају православни хришћани из цијеле Хрватске, земаља региона, али неријетко и из других европских земаља.

Ту, према ријечима Гордане, која је са пријатељима допутовала из Приједора, они проналазе оно што ријетко гдје могу, а то је управо духовни мир, лијек за проблеме који их тиште, а које у разговору са братством манастира, кроз молитву и Свете Тајне успијевају да превладају.

Пут од Бањалуке до Лепавине, сваке године за Велику Госпојину, прелази и Милорад који прича да је рођен у Бјеловару, али да га је живот, давне 1991. године, одвео из родног краја. Милорад каже да је молитва лијек за душу, због чега се увијек враћа лепавинској светињи и чудотворној икони Пресвете Богородице.

Митрополија загребачко-љубљанска
Митрополија загребачко-љубљанска
Митрополија загребачко-љубљанска
Митрополија загребачко-љубљанска
Митрополија загребачко-љубљанска
Митрополија загребачко-љубљанска
Митрополија загребачко-љубљанска

Повезане вести

Вести