НЕДЕЉА, 28. 8. 2022 - 09:00

Извор: ТВ ХРАМ

Прослављена слава манастира Савина - Патријарх Порфирије: Љубав Божија и љубав Пресвете Богородице је гарант смисла нашег постојања (ФОТО/ВИДЕО)

Љубав Божија и љубав Пресвете Богородице је оно што је гарант смисла нашег постојања и у овоме и у будућем веку. Обраћајући се Пресветој Богородици, молитвом Пресветој Богородици, преображаваћемо се, а преображавајући себе, преображаваће се око нас и наша околина, а онда и читав свет, рекао је Патријарх Порфирије у својој литургијској беседи, у недељу 28. августа 2022. године.

ТВ Храм

На празник Успенија Пресвете Богородице – Велике Госпојине, 28. августа 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је у свету архијерејску Литургију у манастиру Савина у Херцег Новом.

Његовој Светости саслуживали су Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, Преосвећена господа Епископи пакрачко-славонски Јован, далматински Никодим и топлички и изабрани шабачки Јеротеј, свештенство и свештеномонаштво из више епархија Српске Православне Цркве, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

На крају свете Литургије, сабраном верном народу обратио се Митрополит Јоаникије и рекао да је данас велики празник и велики дан. Прослављамо значајан јубилеј 640 година од оснивања овог града. Сећамо се његовог благочестивог оснивача који је овај град посветио Светом Стефану и тиме назначио његову духовну основу, а овај град је богат понајвише духовношћу, светињама, историјом. Ово је град великих личности- Његоша, Андрића, Симе Матавуља и многих других који су овде рођени и који су изабрали овај град да у њега долазе и да се овде настане.

На почетку своје беседе, Патријарх Порфирије је рекао да је православна вера уобличила све оно што у овом граду и месту постоји. Православна вера, јеванђелска вера, вера Христова, јесте вера наших отаца. Она је уобличила све ово што ми као словесни, духовни народ јесмо. Не постоји ништа што има и најмању вредност, а зове се културном баштином, а да нема знано или незнано, отворено или скривено печат Јеванђеља, печат Христов, израз православног етоса и православне вере. Православна вера је обликовала и формирала оно што се зове етос нашег народа, начин живота којим је наш народ живео кроз векове, али живи и данас. Тај начин живота је православни и хришћански начин живота.

Тамо где је вера, све другачије изгледа. Јер ту је и мир, ту је љубав, ту је жртва, ту је подвиг, ту је свест о томе да је Христос, Алфа и Омега, почетак и крај и света и космоса и нашег постојања, али и Онај који живот даје и то не живот који има свој почетак и крај, живот који је само пука биологија. Тамо где је вера, ту је поверерње у Христа, у Његов промисао, у то да оно што не можемо ми, што не може људска снага, може живи Бог наш Спаситељ. Вера преображава наше биће, узводи нас на виши степен спознаја. Та спознаја је таква да постаје за нас правило живота, нагласио је Патријарх Порфирије.

Говорећи о Пресветој Богородици, Његова Светост је рекао да је љубав Пресвете Богородице наша смелост. Њена љубав, Њено заступништво и Она открива да је љубав та која је одлучујућа за наше место пред лицем Божијим. Због љубави према Христу, ми смо у непрестаном покајању, у непрестаном стању спознаје да смо без Бога ништа, али да је љубав Божија и љубав Пресвете Богородице оно што је гарант смисла нашег постојања и у овоме и у будућем веку. Молимо се за читав свет. Обраћајући се Пресветој Богородици, молитвом Пресветој Богородици, преображаваћемо се, а преображавајући себе, преображаваће се око нас и наша околина, а онда и читав свет, истакао је Првојерарх Српске Православне Цркве.

После свете Литургије, Митрополит Јоаникије и игуман манастира Савина, јеромонах Макарије уручили су пригодне поклоне Његовој Светости.

Поводом славе ове светиње, Патријарх Порфирије освештао је славске дарове и преломио славски колач са игуманом манастира Савина, јеромонахом Макаријем.

* * *

На празник Успенија Пресвете Богородице, 28. августа, након вечерње службе (18 часова) у манастиру Савина, одржаће се литија, а од 20.30 часова представљање изабраних дела блаженопочившег Митрополита Амфилохија. У понедељак, 29. августа у 19.30 часова на Канли кули, биће одржана Свечана академија поводом 640 година од оснивања Херцег Новог и програм посвећен Митрополиту Амфилохију “Ђедов сабор – Од Дунава до мора сињега”.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести