СУБОТА, 27. 8. 2022 - 18:00

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије у посети Херцег Новом (ФОТО/ВИДЕО)

Сви ми смо вечерас једно, једно тело богочовечанско, једним духом живимо, дишемо и мислимо, једна смо Црква Христова православна, аутокефална, у нашој Цркви је познато, а коме није познато нека чује – да је поштовање и прослављање Светога Саве, изузимајући можда само свети светогорски манастир Хиландар, више него у свим нашим крајевима најизразитије управо овде, у Боки Которској, овде на релативно малом простору, највећи број храмова посвећен је Светоме Сави, истакао је Патријарх Порфирије у својој беседи у манастиру Савина, 27. августа 2022. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије стигао је у званичну тродневну посету Митрополији црногорско-приморској и Херцег Новом, поводом 640 година од оснивања града и славе манастира Савина – Велике Госпојине.

Његову Светост у манастиру Савина дочекао је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, монаштво, свештенство и верни народ Митрополије црногорско-приморске.

Поводом доласка Патријарха Порфирија служен је свечани чин доксологије у молитвеном присуству Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија и Преосвећене господе Епископа милешевског Атанасија, пакрачко-славонског Јована, далматинског Никодима, захумско-херцеговачког и приморског Димитрија и топличког и изабраног шабачког Јеротеја.

Свечаном чину доксологије присуствовали су и министар у Влади Републике Србије Ненад Поповић, др Владимир Рогановић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама и представници града Херцег Новог.

Након свечаног чина доксoлогије, Његово Високопреосвештенство Митрополит Јоаникије обратио се речима добродошлице и захвалности и рекао да славимо двоструки празник, славимо Успеније Пресвете Богородице, славу овог светог храма и манастира Савине, али исто тако доживљавамо као велики празник  долазак Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија у овај град, на овај велики празник, а поводом 640 године од оснивања града Херцег Новога. Ваша Светости, хвала Вам што сте одабрали да на овај велики празник и поводом овог великог јубилеја дођете у Херцег Нови, да заједнички са браћом архијерејеима, са свештенством и целим верним народом узнесете своје патријарашке молитве у име свих нас пред престо Божији и да Вашим молитвама и уз молитвену подршку свих нас овде сабраних низведете Божији благослов и на овај град и на Боку и на Црну Гору и на цео верујући српски народ широм земнога шара.

Радује се Свети Сава јер види да његов наследник води његов народ путем Јеванђеља, стопама и стазама Христовим, путем спасења. Овде је од давнина благослов Светога Саве, а сведочаноство о томе је и само име овог манастира и највеће знамење хришћанско – крст Светога Саве који чува и храни ова светиња, а Ви, Ваша Светости, само још више потврђујете и преко Вас изливају се сви Божији благослови на нашу Цркву и на наш српски народ, истакао је Високопреосвећени Митрополит.

Говорећи о празнику Успенија Пресвете Богородице, Патријарх Порфирије је рекао да је Пресвета Богородица у свему и по свему узор и пример, али и покров и заштита читавог људског рода. Она је својом љубављу постала заштитиница пред Богом читавог људског рода, али и Она која својим примером, примером љубави и смирења показује какав треба да буде и наш став и однос према Богу, али и према људима. У једној речи сажет је тај став Пресвете Богородице и у њој као иконе Цркве свих нас, а то је- Нека буде по вољи Твојој Господе. Нема ништа без промисла Божијег у нашим животима. Пресвета Богородица је мост који спаја нас слабе, немоћне, грешне, често промашене људе, изгубљене, са Царством Божијим, са љубављу Његовом.

У наставку архипастирске беседе, Његова Светост је рекао да смо сви вечерас једно, једно тело богочовечанско, једним духом живимо, дишемо и мислимо, једна смо Црква Христова православна, аутокефална, у нашој Цркви је познато, а коме није познато нека чује – да је поштовање и прослављање Светога Саве, изузимајући можда само свети светогорски манастир Хиландар, више него у свим нашим крајевима најизразитије управо овде, у Боки Которској, овде на релативно малом простору, највећи број храмова је посвећен Светоме Сави. Овде је безброј топонима са његовим именом и легенди које се преносе са колена на колено, и треба да се чувају и преносе. У Боки је, у Котору, Савин отац, велики жупан Стеван Немања, Свети Симеон Миророчиви прослављен у Господу као монах Симеон. Свети Сава је у Боки, на Михољској превлаци, у манастиру Светог Архангела Михаила основао Зетску епископију и тако њеним духовним зидинама учврстио наш православни, јеванђелски идентитет, наш хришћански начин живота, наш јеванђелски систем вредности по коме живимо, који нас је одредио, одређује и одређиваће до краја света.

Не можемо да се не сетимо и великог оца и духовника читаве Црне Горе и шире, великог просветитеља и учитеља у нашој Цркви, блаженопочившег митрополита Амфилохија. Човека који је дошао у Црну Гору која је била духовно опустошена, али човека који је имао Христа у срцу и смирења и заорао дубоку бразду и посејао квалитетно у Христу семе Јеванђеља. Такво семе, да је само за непуне три деценије од пустоши овде у Црној Гори, не само проклијало семе, него семе посејано дало богате, предивне духовне плодове. Ти плодови нису само препуни манастири монаха и монахиња, нису само парохије које имају своје духовне оце и свештенике, него сте то ви, православни хришћани. То су ваша лица, то су ваше душе, које носе печат, знак Христов, а то значи знак љубави, знак јеванђелских вредности, знак и спремност да у стрпљењу, у отворености срца без почетка и краја чините све да задобијете управо у складу са оним семеном Христовим које је блаженопочивши митрополит посејао, да примите све и свакога у своје срце, у душу своју, у храм Христов, у Цркву Његову. Да имамо његове молитве, а и ми да се молимо непрестано једни за друге, молећи и за њега, нагласио је Првојерарх Српске Православне Цркве.

У наставку је служено празнично вечерње богослужење са петохлебницом.

* * *

На празник Успенија Пресвете Богородице – славе манастира Савина, 28. августа, Његова светост Патријарх српски г. Порфирије ће служити свету архијерејску Литургију у манастиру, са почетком у 9 часова. Истог дана, након вечерње службе (18 часова), одржаће се литија, а од 20.30 часова представљање изабраних дела блаженопочившег Митрополита Амфилохија. У понедељак, 29. августа у 19.30 часова на Канли кули, биће одржана Свечана академија поводом 640 година од оснивања Херцег Новог и програм посвећен Митрополиту Амфилохију “Ђедов сабор – Од Дунава до мора сињега”.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести