ПЕТАК, 19. 8. 2022 - 14:07

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Патријарх Порфирије богослужио у цркви Преображења Господњег у Загребу: Сабирајмо се у храму да бисмо се преобразили (ФОТО/ВИДЕО)

Храм је место у које треба да се сабирамо и сакупљамо не да бисмо решавали било какве локалне и глобалне проблеме од овога света без обзира којој области човековог живота припадају. У храму се сабирамо баш због тога да се преображавамо, да растемо у Христу, да растемо у врлини, да растемо у добру, да растемо у љубави, да се уподобљавамо Христу, рекао је Патријарх Порфирије у својој литургијској беседи, 19. августа 2022. године.

Митрополија загребачко-љубљанска

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, који је уједно и администратор Митрополије загребачко-љубљанске, служио је свету архијерејску Литургију на празник Преображења Господњег, 19. августа 2022. године у храму посвећеном данашњем празнику у Загребу.

Његовој Светости саслуживало је загребачко свештенство.

На крају свете архијерејске Литургије Патријарх Порфирије је освештао плодове винограда и славске дарове поводом храмовне славе.

У архипастирској беседи, Патријарх Порфирије је рекао да је храм место у које треба да се сабирамо и сакупљамо не да бисмо решавали било какве локалне и глобалне проблеме од овога света без обзира којој области човековог живота припадају. У храму се сабирамо баш због тога да се преображавамо, да растемо у Христу, да растемо у врлини, да растемо у добру, да растемо у љубави, да се уподобљавамо Христу.

У наставку своје беседе, Његова Светост је рекао да тамо где нема Христа, ма колико неко водио чист и савршен живот, ма колико био морално исправан, ма колико се споља придржавао правила, закона и јеванђеља, ако нема Христа, ако нема благодати Његове, бесплодан је сваки такав подвиг. Зато и у подвигу и у молитви и у посту, неопходно је да имамо смирење и љубав према Христу, кроз Његову љубав и љубав према читавом свету.

Потребно је да будемо свесни да је благодат Божија та која нас држи, која нас носи, која с нама и у нама твори све оно што је честито и добро. Без ње, сваки наш подвиг остаје без плода, остаје без резултата. Иако наравно није за презир, али може бити и контрапродуктиван онда када смо обузети самољубљем, сујетом, онда када мислимо да зато што чинимо по закону Божијем и испуњавамо сваку врлину да нам припада благодат, да смо је заслужили попут старијег сина из Приче о блудном сину, истакао је Првојерарх Српске Православне Цркве. 

Позвани смо на натприродни живот, то је живот у Таворској светлости где се непрестано чује реч Оца- Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи, Њега слушајте, закључио је Патријарх Порфирије.

Ово је прва Литургија у храму после шест месеци, колико су трајали радови на санацији конструкције оштећене у земљотресу 2020. године.

Митрополија загребачко-љубљанска
Митрополија загребачко-љубљанска
Митрополија загребачко-љубљанска
Митрополија загребачко-љубљанска
Митрополија загребачко-љубљанска
Митрополија загребачко-љубљанска
Митрополија загребачко-љубљанска
Митрополија загребачко-љубљанска
Митрополија загребачко-љубљанска

Повезане вести

Вести