ПОНЕДЕЉАК, 15. 8. 2022 - 09:27

Извор: ТВ ХРАМ

Торжествено сабрање у манастиру Сланци - Епископ Стефан: Угледајмо се на Светог Архиђакона Стефана (ФОТО/ВИДЕО)

На празник Преноса моштију Светог Првомученика и Архиђакона Стефана, 15. августа 2022. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Сланци.

ТВ Храм

Епископу Стефану саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа Божијег.

У архипастирској беседи, Епископ Стефан говорио је о посту и рекао да је сада један од великих постова, то је други пост по важности наше Цркве, а посвећен је Богородици, а и овај манастир иако је посвећен данашњем празнику, он је некако и Богородици посвећен јер је метох Хиландара, а знате да је сва Света Гора и Хиландар посвећен Богородици.

На данашњи дан када је слава манастира и када прослављамо светитеља који је због своје младости, ревности, чистоте, први страдао за Христа и опет нас води на оно да се сретнемо са собом и да се покајемо. Да се покајемо, не само данас и у овом посту, него увек да имамо ту срећу да можемо да се кајемо и разумемо да смо грешни људи. Мало је људи у нашем народу који себе сматра грешним, а то говори колико наш народ слабо зна о својој вери. Зато је прилика да у ове дане Богородичиног поста сви ми који смо данас били овде, да се обавезно исповедимо, да одемо код својих свештеника, код својих духовника и да се исповедимо озбиљније, рекао је Преосвећени Епископ.

Епископ Стефан је нагласио да треба да се трудимо да када долазимо у ову светињу, да исповедамо своју веру кроз свету тајну исповести и свету тајну причешћа. Да нам причешће буде на спасење, а не на суд и на осуду. Када тако будемо приступали онда ћемо бити светлост свету, онда ћемо и ми свештеници бити светила вама, а ви ћете осталим људима својим ближњима. Тако боравећи у светињи учинићемо да она буде још већа и још благословенија.

На крају свете Литургије, Епископ Стефан освештао је славске дарове и преломио славски колач.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести