УТОРАК, 9. 8. 2022 - 12:29

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Јустин богослужио у манастиру Старо Хопово (ФОТО)

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, а на братски позив Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија у манастиру Старо Хопово, који 09. августа 2022. године прославља своју храмовну славу, Светог великомученика Пантелејмона, Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани Епископ западноевропски г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију.

ТВ Храм

Епископу Јустину саслуживао је изабрани Епископ јегарски Архимандрит Нектарије, свештенство и свештеномонаштво из више епархија Српске Православне Цркве, у молитвеном присуству верног народа.

На крају свете Литургије, извшрен је литијски опход око храма, а Епископ Јустин је освештао славске дарове и преломио славски колач.

На почетку своје беседе, Епископ Јустин честитао је славу игуману ове свете обитељи, Архимандриту Атанасију. Говорећи о Светом Пантелејмону, Преосвећени Епископ је рекао да је Свети Пантелејмон због Христове љубави био спреман све да жртвује, и своју амбицију и сав свој потенцијал као лекара и као неког ко би по данашњим аршинима имао каријеру и новац и углед. Он је све то жртвовао ради Христа. Да ли смо ми данас спремни да се на тај начин жртвујемо, ко је од нас данас спреман? Љубав је жртва ради Христа, ради других.

Епископ Јустин подсетио се дана када је као монах заједно са оцем Атанасијем први пут дошао овде када није било ничега и почели су заједно да обнављају ову светињу, која сада сија пуним сјајем. То је било 2004-2005. године, када је Епископ три године боравио ту као монах, као јерођакон и као јеромонах.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Свети великомученик Пантелејмон

ТВ Храм

Родом из Никомидије од мајке хришћанке и оца незнабошца. Мајка му се звала Евула а отац Евсторгије. Као младић изучио лекарске науке. Свештеник Ермолај призва га к себи, научи га вери Христовој и крсти га. Чудотворно излечи Пантелејмон једнога слепца, кога су други лекари узалуд лечили; излечи га именом Христовим, и крсти га. Из зависти оптуже лекари Пантелејмона као хришћанина, и Пантелејмон изађе пред цара Максимијана на суд. „И стаде пред земаљским царем телом, а умом стајаше пред Царем небеским." Пред царем он се слободно објави хришћанином, и на очи цареве излечи једног узетог човека од дуготрајне болести. Ово чудо многе незнабошце привуче вери Христовој. Цар га стави на муке, но Господ му се јави у неколико махова и избави га цела и неповређена. Тада и св. Ермолај са Ермипом и Ермократом пострада. Осуђен на смрт св. Пантелејмон клече на молитву. Утом џелат удари га мачем по врату, и мач се преби као да је од воска. И не могаше га џелат погубити док светитељ не сврши молитву и сам не рече да га посеку. Његове мошти посташе целебне.  Беше  посечен  Пантелејмон  под  неком  маслином,  која потом постаде сва окићена плодом. Пантелејмон — значи свемилостиви. Бог свемилостиви прими праведну душу његову, и прослави га међу великим светитељима својим. Чесно пострада за Христа овај дивни мученик у младости својој 27. јула 304. год. Св. Пантелејмон призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу (свештању масла) заједно са св. Ермолајем и осталим бесребреницима и чудотворцима. Најдивнији храм, посвећен овом светитељу, налази се у Светој Гори.

Повезане вести

Вести