ПОНЕДЕЉАК, 8. 8. 2022 - 11:05

Извор: ТВ Храм

Литургијско сабрање у цркви Свете Петке на Чукарици – Епископ Стефан: Својим животом проповедајмо праву веру (ФОТО)

Ми смо ти који треба да својим животом проповедамо и дајемо пример и зато се трудимо да живимо благочестиво. Прави пут је хришћански али он није широк, већ је најчешће трновит, али боље са Господом ићи и тим путем него широким у пропаст, рекао је Епископ Стефан у својој беседи у цркви Свете Петке на Чукарици 08.08.2022. године.

ТВ Храм

У понедељак, 8. августа, на празник Свете преподобномученице Параскеве, у храму Свете Петке на Чукарици, са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански Г. Стефан, викар Патријарха српског, служио је свету архијерејску Литургију уз саслужење свештенства архиепископије београдско-карловачке а у присуству многобројних верника. 

У својој архипастирској беседи Преосвећени се осврнуо на житије преподобномученице Параскеве рекавши да је ова светитељка живела пре 1900 година а да су њени родитељи били благочестиви хришћани у Риму. Захваљујући том васпитању, без обзира што је остала сама и што је Црква тада била гоњена, она је своје имање завештала Цркви и поделила сиромасима. У данашње време, имамо много људи светог живота, међутим они доста тешко успевају да ту благодат пренесу на своје ближње. Свако ко је данас у Цркви је призван од Бога и ми треба да се трудимо да својим примером приведемо и наше ближње Светој Цркви. Треба да живимо по својој вери да бисмо показали своју различитост од овога света јер ако тако будемо живели и сведочили своју веру наша деца неће отићи странпутицом већ ће ићи путем којим је ишла света Параскева. Сваки родитељ је срећан када дете иде исправним путем али када то није тако, свети Оци кажу, да тада треба да говоримо више Богу о деци јер ако се молимо Богу за децу то ће донети резултат. Многа деца живе по узору на своје родитеље, и тако настављају њихов исправан пут. Ми смо ти који треба да својим животом проповедамо и дајемо пример и зато се трудимо да живимо благочестиво. Прави пут је хришћански али он није широк, већ је најчешће трновит, али боље са Господом ићи и тим путем него широким у пропаст.На крају беседе Епископ Стефан је вернима пренео благослове Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија. После свете Литургије Епископ Стефан је освештао славске дарове и обавио чин резања колача.  

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

 

***

Света преподобмомуиченица Параскева - Петка

ТВ Храм

Рођена у Риму од родитеља хришћанских, и од детињства научена вери Христовој, света Параскева с великим усрђем стараше се да на делу испуни све заповести Божје. Верујући тврдо и живећи према својој вери, она упућиваше и друге на пут помоћу праве вере и благочестивог живота.Када јој родитељи умреше, Параскева раздаде све своје имање беднима, а она се замонаши. Као монахиња она са још већим жаром ревности проповедаше веру Христову не тајећи се ни од кога, иако у то време вера Христова беше крваво гоњена од римских власти. Злобни Јевреји први оптужише свету Параскеву због проповеди забрањене вере. И она би изведена на суд пред цара Антонина. Сва ласкања царева не помогоше ни најмање да поколебају у вери ову слушкињу Божју. Тада је вргоше на огњене муке и метнуше јој на главу усијан шлем. Но Господ је чудесно спасе, и она се избави и удаљи из Рима. И пође опет од града до града да обраћа тамни незнабожачки народ у веру истиниту. Још у два града би извођена пред кнежеве и судије, и истјазавана за Господа свога чинећи при том чудеса велика и силом Божјом брзо опорављајући се од мука и рана. Незнабошци, као и увек, приписиваху њена чудеса мађијама а њено опорављење сили и милости њихових богова. Рече једном света Параскева кнезу мучитељу: „Исцелише ме, не твоји богови, кнеже, но Христос мој, Бог истинити”. Најзад је неки кнез Тарасије посече мачем. Тако славно заврши свој плодовити живот ова светитељка. Мошти њене беху доцније пренете у Цариград. Чесно пострада за Христа у II веку.

Повезане вести

Вести