ЧЕТВРТАК, 4. 8. 2022 - 20:30

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије служио помен Србима пострадалим у „Олуји“ (ФОТО/ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служиo je 4. августа 2022. године у Новом Саду, помен пострадалим Србима у злочиначкој оружаној акцији „Олуји“, у молитвеном присуству Преосвећене господе Епископа сремског Василија, бачког Иринеја, ваљевског Исихија, ремезијанског Стефана, хвостанског и изабраног западноевропског Јустина, мохачког Дамаскина и марчанског Саве.

ТВ Храм

Патријарх Порфирије у свом пригодном обраћању рекао је да смо се сабрали данас да се молитвено сетимо насилног егзодуса нашег народа са подручја Далмације, Баније, Кордуна, Лике и западне Славоније. Не заборављамо жртве и разарања у Кристалној ноћи у Задру, егзекуцију старих и немоћних у Медаку и личким селима, ужасан терор и побијене у кућама и становима све до Пакраца и славонских села. Све су то камичци у мозаику наших страдања и распећа заједно са Јадовном, Сиском, Јастребарским, Глином и Јасеновцем. Са нама су данас преживели сведоци страдања који чувају и нама преносе памћење. Њиховој жртви и страдању се клањамо и наравно памтимо, али наше памћење разуме се, није злопамћење.

Стотину пута ћу да поновим да не злопамтимо, јер би злопамћење савладало и нас. Гнев и мржња би сатрли нас саме, обеснажили би сваким Богом дани стваралачки потенцијал у нама. Морамо увек гледати у лице Божије, гледати у најневиније, који је распет на крсту и имати на уму речи које је Он са крста упутио Оцу Небескоме: Оче, опрости им, јер не знају шта раде. То је вера наша, то је вера отаца наших, истакао је Његова Светост.

Сабрали смо се овде, али се морамо сабирати и на месту Вукашиновог страдања, у Јасеновцу, као и на сваком месту на којем су страдали наша невина браћа и сестре, али и невини људи без обзира ком народу припадају и како се Богу моле. Ту ћемо не само одати пошту пострадалима и помолити се за њих, него ћемо више него игде другде, имати прилику да уђемо у унутарње светилиште свога бића, у своје срце. Да станемо пред лице вечности, пред лице Христово, да у Његовој светлости чујемо позив упућен свима, и нама, да сваког човека видимо као свог брата, као онога ко припада Богу исто колико и ми, колико и ја, нагласио је Првојерарх Српске Православне Цркве.

Потом је уследио програм посвећен Дану сећања на страдање и прогон српског народа, коме су присуствовали председник Републике Србије г. Александар Вучић, српски члан Председништва Босне и Херцеговине г. Милорад Додик, као и највиши представници власти Републике Србије и Републике Српске.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести