УТОРАК, 2. 8. 2022 - 10:30

Извор: ТВ ХРАМ

Освештан храм Светих апостола Петра и Павла у Смиљану - Патријарх Порфирије: Никола Тесла је сведочио православну веру (ФОТО/ВИДЕО)

Ово је храм у коме је крштен и мало је рећи светски познат, велики научник Никола Тесла и у кући која је овде у близини рођен, а његов отац овде био свештеник и он, крштен и запечаћен Христом, љубављу Христовом, али надахнут Духом Светим, наравно, својим даром, али уз огроман труд и напор и рад, учинио је много тога чему је благодарно данас читаво човечанство и тек ће бити. Али, где год да је био, шта год да је чинио, није заборавио ове крајеве који су утиснути у њега и у његово биће били, али није заборавио ни своју православну веру, веру мајке и оца. Ту веру је сведочио, био је свестан да све што чини и све што има јесте дар и само с тога што је знао да је дар, могао је у смирењу, скромности, без трке за светском славом и моћи да произведе оно што је произвео и нама остави, рекао је Патријарх Порфирије у својој беседи, 02. августа 2022. године, у храму Светих апостола Петра и Павла у Смиљану.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије благоизволео је да посети Епархију горњокарловачку поводом освећења обновљеног храма Светих апостола Петра и Павла у Смиљану, где га је дочекао Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, свештенство Епархије горњокарловачке, као и многобројни верни народ.

Пре свете архијерејске Литургије, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије освештао је  храм Светих апостола Петра и Павла, уз саслужење Преосвећене господе Епископа горњокарловачког Герасима, домаћина и осечкопољског и барањског Херувима.

Након тога, Патријарх Порфирије је служио свету архијерејску Литургију, на празник Светог пророка Илије, 02. августа 2022. године, уз саслужење Преосвећених Епископа, презвитера и ђакона Епархије горњокарловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

На почетку своје архипастирске беседе, Његова Светост рекао је да ако из вечности не гледамо у историју, него свој почетак и крај имамо овде и сада, онда наравно да и наш живот овде и сада започиње и завршава, али се и своди на правила која креира то овде и сада. Зато ми кад говоримо, кад чинимо, кад мислимо, без обзира што смо слаби и што падамо, што знамо да смо грешни и да нисмо савшрени, мислимо Христом и деламо Христом, Јеванђељем. Поред тога што машим, што сам грешан и што сам егоиста и самољубив и поред свега тога трудим се читавим својим бићем да мислим Христом, да делам Христом. Јер како верујемо, онако и живимо.

У наставку своје беседе, Патријарх Порфирије подсетио је на античког путописца који је између осталог рекао да је обилазио многа места, друге крајеве, упознао многе народе и видео да сваки народ има неки свој печат, има неку своју посебност и у томе је драж и лепота људског рода, јер свако на основу тога свога дара обогаћује човечанство, обогаћује друге и бива обогаћиван другима. Као дар Божији, свако има своју посебност. Али постоји нешто што је идентично у свим народима, где год сам био, нисам наишао на место где не постоји место одређено за храм, за молитву. Сваки народ има место на које долази да се помоли Богу, да осмисли свој физички, историјски пролазни живот метафизичким, вечним, непролазним, да осмисли свој живот људским и божанским вредностима, да се сусретне са собом, сусрећући се са вечношћу и са Богом.

Патријарх Порфирије потом је нагласио да смо данас осветили храм посвећен Апостолима Петру и Павлу на месту које су Срби још 1600. и неке од како су дошли у ове личке крајеве одредили овде да буде место, молитве, место мира, место љубави, место сабирања, место сабирања у себи свакога појединачно и сабирања себе од различитих и разних разбијености са којим је суочен сваки човек.

Ово је храм у коме је крштен и мало је рећи светски познат, велики научник Никола Тесла и у кући која је овде у близини рођен, а његов отац овде био свешетеник и он, крштен и запечаћен Христом, љубављу Христовом, али надахнут Духом Светим, наравно, својим даром, али уз огроман труд и напор и рад, учинио је много тога чему је благодарно данас читаво човечанство и тек ће бити. Али, где год да је био, шта год да је чинио, није заборавио ове крајеве који су утиснути у њега и у његово биће били, али није заборавио ни своју православну веру, веру мајке и оца, веру свога ујака који је био митрополит сарајевски, православни митрополит. Ту веру је сведочио, био је свестан да све што чини и све што има јесте дар и само с тога што је знао да је дар, могао је у смирењу, скромности, без трке за светском славом и моћи да произведе оно што је произвео и нама остави, нагласио је Првојерарх Српске Православне Цркве.

Након светог евхаристијског сабрања, Патријарх Порфирије је благословио све присутне, а затим је у порти храма одржан пригодан културно-уметнички програм.

* * *

У Смиљану се 1697. године помиње дрвени храм и 17 српских кућа, а налази се и на списку православних парохија у Карловачком генералату из 1700. године. У опису Епархије из 1755. године наводи се да у Смиљану не постоји храм, али је ту парохијални свештеник.

Зидани храм саграђен је на темељима те старе цркве изграђене од дрвета, а изградњу је одобрила царица Марија Терезија 1756. године. Епископ Данило Јакшић (Свети Данило Јакшић) освештао је храм 1765. године.

Смиљан је веома значајан за сав наш народ и васцели свет, а првенствено за православне Србе из Лике, јер при храму Светих апостола Петра и Павла службовао је и парох Милутин Тесла, отац нашег знаменитог научника Николе Тесле, који се родио 10. јула 1856. године, у парохијском дому поред цркве Светих апостола Петра и Павла. У овом храму је велики српски научник и крштен, већ дан по рођењу. 

Историјска посета патријарха Порфирија подудара се са годишњицом мученичког страдања Срба у Смиљану на Илиндан 1941. године, које је настављено и наредних августовских дана, када је побијено више стотина Срба свих узраста, од новорођенчади и деце до стараца. У масовној гробници поред цркве сахрањено је близу 590 невиних жртава, међу којима и једанаест блиских Теслиних рођака. Усташе су, у намери да затру сваки траг народа који је изнедрио Николу Теслу, 1942. године цркву сравнили са земљом. Храм је обновљен 1986. године. Изграђен је од камена и покривен двосливним кровом прекривеним шиндром.

У време последњег рата на овом простору 1991-1995 године храм је делимично оштећен и опљачкан. У претходном периоду храм је комплетно обновљен. У храму је израђен иконостас са иконама које су рад сестринства Богородице Тројеручице из Шибеника, као и иконопис који је рад свештеника Милана Радусина из Далмације.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести