НЕДЕЉА, 31. 7. 2022 - 09:24

Аутор: Горан Миловановић

Патријарх Порфирије богослужио у цркви Светог Александра Невског: Вера је основ нашег живота (ФОТО/ВИДЕО)

Господ показује да је вера основ нашега живота, да како су говорили Оци, онако како верујемо, тако и живимо. Вера је као поглед на свет, поглед на живот, вера као наше ја, као наше свеукупно биће, као наш животни став, нешто што је важно, што је заправо почетак и крај сваке наше речи, мисли и покрета, рекао је Патријарх Порфирије у својој беседи, у недељу, 31. јула 2022. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у седму недељу по Духовима - недељу Светих Отаца првих шест Васељенских Сабора, 31. јула 2022. године, у цркви Светог Александра Невског у Београду.

Патријарху Порфирију саслуживало је свештенство и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству бројног верног народа.

У току свете Литургије, Његова Светост рукоположио је у чин презвитера ђакона Александра Секулића.

Након прочитаног јеванђелског зачала, Патријарх Порфирије поучио је сабране архипастирском беседом у којој је рекао да Господ показује да је вера основ нашега живота, да како су говорили Оци, онако како верујемо, тако и живимо. Да наша вера није напросто наше појединачно мишљење и наш изоловани став, него да је наша вера израз воље Божије. Вера је као поглед на свет, поглед на живот, вера као наше ја, као наше свеукупно биће, као наш животни став, нешто што је важно, што је заправо почетак и крај сваке наше речи, мисли и покрета.

У најмању руку вера наша као јеванђеље које је присутно у нашим срцима и пред нашим очима јесте огледало у коме можемо да препознамо своје одступање, своје падове, своје промашаје, своје грехе и да онда попут блудног сина, препознавајући своју отуђеност од Бога, пожелимо да се вратимо у очев дом, рекао је Његова Светост.

Патријарх Порфирије је истакао да вера у коју нас позива Господ је вера заједнице. Баш онако како смо читали прошле недеље, када смо видели да је Господ вером четворице, исцелио једног који не верује. Онда треба да закључимо да наша вера треба да буде вера Цркве, вера као поверење у Цркву, јер ту је Христос, Он је глава Цркве, вера заједнице која чини чуда.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести