ПЕТАК, 22. 7. 2022 - 13:06

Аутор: Горан Миловановић

Патријарх Порфирије угостио децу из Славоније: Храм Светог Саве је центар и срце свих православних Срба (ФОТО/ВИДЕО)

Храм Светог Саве је центар и срце свих православних Срба где год да живе. Овај храм је зидан као заветни храм српскога народа, што већ у самој намери када се она родила, да се зида храм, било је јасно да сви православни Срби где год да живе од Северног до Јужног пола, од истока до запада имају своје извориште у овом храму, рекао је Патријарх Порфирије у Храму Светог Саве на Врачару, 22. јула 2022. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије угостио је у петак, 22. јула 2022. године, децу из Славоније, у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

У пратњи Његове Светости био је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан.

Том приликом, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије обратио се сабранима и рекао да је Свети Сава онај који је наш народ увео у културне народе света, тако што је племена која су била разједињена Свети Сава заједно са својим оцем, а онда и са својим братом, објединио у једну заједницу, у једну државу, али исто тако увео једанпут, за свагда у православну хришћанску веру, што је много важније. Свети Сава је онај који нас заступа пред Богом, онај који је пример за углед, онај чији живот треба да опонашамо и савете да слушамо, али баш због тога, што је Свети Сава како је време пролазило, растао по значају у свом народу, онда када је наш православни народ пролазио кроз тешка времена у турско доба, налазио је надахнуће и инспирацију за опстанак управо у личности Светог Саве.

Његова Светост истакао је да је срце Београда управо Храм Светога Саве, као што је срце сваког насеља, сваког села и града храм у центру тога села или града. Храм Светог Саве је центар и срце свих православних Срба где год да живе. Овај храм је зидан као заветни храм српскога народа, што већ у самој намери када се она родила, да се зида храм, било је јасно да сви православни Срби где год да живе од Северног до Јужног пола, од истока до запада имају своје извориште у овом храму.

На крају пријема, деца су поводом рођендана Патријарха Порфирија уручила пригодне поклоне Његовој Светости.  

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести