НЕДЕЉА, 10. 7. 2022 - 10:26

Аутор: Горан Миловановић

Епископ Јустин богослужио у цркви Светог Луке на Кошутњаку: Бог никада не престаје да верује у нас (ФОТО/ВИДЕО)

Tреба да верујемо да Бог верује у нас и то је оно што нас инспирише, што нас покреће, што нас теши, снажи, што нам дарује наду, што нас води кроз овај живот упркос свим бурама, искушењима, патњама. Бог верује у нас и никада не престаје да верује. То показује не само кроз чињење чуда и враћања човеку и здравља и живота, него највише и изнад свега је то посведочио на крсту када је изговорио оне потресне речи: Оче, опрости им јер не знају шта чине, рекао је Епископ Јустин у цркви Светог Луке на Кошутњаку, у недељу, 10. јула 2022. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани Епископ западноевропски г. Јустин, благоизволео је да началствује на светој архијерејској Литургији у цркви Светог Луке на Кошутњаку, у четврту недељу по Духовима, 10. јула 2022. године. Епископу Јустину саслуживало је братство ове цркве.

У својој надахнутој беседи, Епископ Јустин је рекао да је вера основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих, каже Свети Апостол Павле. Форма и правила су важна, правила постоје да бисмо их испуњавали, али ми смо слаби људи, грешни, сумњамо, скрећемо са стазе спасења, посустајемо, грешимо, падамо, устајемо и све је то људски јер смо створена бића подложна и греху и слабости и страстима. Али никада не треба да нам форма замени суштину, а то је љубав. Љубав према Богу, према себи и ближњима и вера, вера у Бога, Христа, Спаситеља.

Епископ Јустин је истакао да је вера веома важна, она је и синоним за љубав, али не само наша вера према Богу, него треба да верујемо да Бог верује у нас и то је оно што нас инспирише, што нас покреће, што нас теши, снажи, што нам дарује наду, што нас води кроз овај живот упркос свим бурама, искушењима, патњама. Бог верује у нас и никада не престаје да верује. То показује не само кроз чињење чуда и враћања човеку и здравља и живота, него највише и изнад свега је то посведочио на крсту када је изговорио оне потресне речи: Оче, опрости им јер не знају шта чине. Бог нам даје сто и једну шансу, а од нас тражи да верујемо, да верујемо у Њега и да верујемо да Он верује у нас и да нас воли, ма какви да смо и ма ком народу да припадамо.

Господ неће судити ни по имену ни по презимену, него ће гледати наше срце и живот наш и веру нашу, да ли смо се трудили да живимо по својој вери православној или смо је свели на пуку форму, фолклор, обичај, нешто што се ваља, без икаквог додира са суштином, са Христом. Суд Божији и логика Христова је потпуно другачија од наше. Због тога је толико важно да продремо у суштину наше вере, да волимо, да праштамо, да будемо благи, смирени, да делимо радост, а не мрак, да не мрзимо, да не оговарамо, да не завидимо, рекао је Епископ Јустин.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести