НЕДЕЉА, 10. 7. 2022 - 10:25

Аутор: Горан Миловановић

Патријарх Порфирије богослужио у Храму Светог Саве: У смирењу имамо силу, моћ и снагу (ФОТО/ВИДЕО)

Благословени смо чињеницом да смо делови, удови Тела Христовог и Цркве Његове и да нам је дато много више него онима који немају тај благослов. Самим тим смо позвани на много више. Позвани смо, пре свега, на истинско смирење. У смирењу имамо силу, моћ и снагу да се отвори наше срце и наша душа и да љубав коју Господ излива на нас, не само да се настани у нама, него процвета и донесе плодове који су наша радост,истакао је Патријарх Порфирије у Храму Светог Саве на Врачару, 10. јула 2022. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару, у четврту недељу по Духовима, 10. јула 2022. године. Његовој Светости саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, као и велики број презвитера и ђакона из више епархија Српске Православне Цркве.

У току свете Литургије, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије рукоположио је у чин презвитера ђакона Александра Савића.

Поред многобројног верног народа, светој Литургији присуствовали су и Њихова Краљевска Височанства Принц Филип и Принцеза Даница Карађорђевић и Марија де Глорија од Орлеана и Брагансе, принцеза од Бразила и Португалије.

У својој архипастирској беседи, Патријарх Порфирије говорио је о Јеванђељу и рекао да је реч Јеванђеља реч Божија. Исту снагу коју је имала када је Господ у телу ходио и проповедао Јеванђеље спасења, има и данас и имаће до краја света. Реч Божија је реч љубави, јер је Бог, наш Бог љубави. Бог истом количином љубави воли све људе. У Његовим очима не постоји никаква разлика између људи. Иста количина љубави излива се на сваког човека, али не прима сваки човек ту љубав на исти начин. То какав је однос човеков према Богу, директно утиче на то колику меру љубави ће тај човек примити. А мера односа нашег према Богу зависи од вере у односу на Бога, зависи колика је вера, а зависи и од тога каква је вера.

У наставку своје беседе, Његова Светост говорио је о прочитаном јеванђелском зачалу и рекао да Господ подвлачи важност вере чинећи је одлучним фактором за то како ће дејствовати љубав Божија у животу појединца и у животу заједнице. Није довољно да формално припадамо истинској и правој вери и истинској и правој заједници верних и онда да мислимо да припадање истинској заједници верних унапред обезбеђује милост Божију.

Благословени смо чињеницом да смо делови, удови Тела Христовог и Цркве Његове и да нам је дато много више него онима који немају тај благослов. Самим тим смо позвани на много више. Позвани смо, пре свега, на истинско смирење. Свест о томе, колико год чинили, треба да чинимо јер је то у складу са даровима које носимо у себи и са циљем са којим смо створени. А када учинимо и највише, можемо рећи заједно са Апостолом Павлом да смо недостојне слуге Божије. У смирењу имамо силу, моћ и снагу да се отвори наше срце и наша душа и да љубав коју Господ излива на нас, не само да се настани у нама, него процвета и донесе плодове који су наша радост, а истовремено и утеха, истакао је Првојерарх Српске Православне Цркве. 

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести