ЧЕТВРТАК, 7. 7. 2022 - 10:33

Аутор: Горан Миловановић

Молитвено прослављен празник Рођења Светог Јована Претече у манастиру Ваведење - Богослужио Патријарх Порфирије (ФОТО/ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије благоизволео је да на празник Рођења Светог Јована Претече, 07. јула 2022. године, предстоји на светом евхаристијском сабрању у манастиру Ваведење у Београду.

ТВ Храм

Његовој Светости саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ топлички и изабрани Епископ шабачки г. Јеротеј, многобројно свештенство и ђакони, а у молитвеном присуству верног народа Божијег.

Након прочитаног јеванђелског зачала, сабранима се обратио Епископ Јеротеј који је говорио о данашњем празнику и рекао да по традицији, хришћанима није пракса да славе рођендане, то је улазак за овај пролазни, смртни живот, већ славимо крштење као рађање за нови, вечни живот. Међутим, постоји неколико личности у Светом писму чије рођендане обележавамо не због самих рођендана, већ због тога што су они као личности директно учествовали у домостроју спасења људског. Такви су били Пресвета Богородица, мајка Господа нашег Исуса Христа и Свети Пророк, Претеча и Крститељ Јован који је крстио Господа на Јордану.

Читава служба Светог Јована била је служба творења воље Божије и читав његов живот може се посматрати у том контексту. Свети Јован већину свог живота провео је у анонимности, живео је у пустињи непознат од људи, али познат Богу. И када је дошло време, он је дошао на Јордан да крсти људе и припрема их за долазак Господа Исуса Христа. И када је дошао Господ Исус Христос да се крсти, када га је Свети Јован крстио у Јордану, тада се његова мисија завршила. Свети Јован Претеча је свима нама пример како треба истински хришћански живети, а то је живот у смирењу, рекао је Епископ Јеротеј.

На крају свете Литургије, верном народу обратио се и Патријарх Порфирије и рекао да треба да имамо смирење као Свети Јован и да чујемо његов позив на покајање, јер, као што и пише Јеванђеље покајање је нераскидиво повезано са Царством Небеским, а сам Свети Јован каже: Покајте се јер се приближи Царство Небеско.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести