НЕДЕЉА, 3. 7. 2022 - 10:11

Извор: ТВ Храм

Свето евхаристијско сабрање у Храму Светог Саве - Патријарх Порфирије: Ако бирамо Христа све остало ће бити благословено (ФОТО/ВИДЕО)

"Од Вере долази мир, а када немамо Вере имамо безброј не  само питања и сумњи него имамо и безброј немира и фрустрација у својој души, јер онда немамо чврсти камен, темељац непролазни на којем стабилно можемо да стојимо и да знамо да пут Љубави, који подразумева и пут жртве, а јесте и пут слободе, јесте пут који нас води у Царство Божије, али  тајну Царства Божијег управо Вером живимо сада и овде, и из Вере нам долази Мир" истакао је Патријарх Порфирије у Храму Светог Саве на Врачару у недељу 3. јула.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије служио је свету архијерејску Литругију у трећу недељу по Духовима 3. јула у Храму Светог Саве на Врачару. Првојераху Српске Православне Цркве саслуживали су Преосвећена господа Епископи: ваљевски Исихије, ремезијански Стефан, умировљени канадски Георгије,  више презвитера и ђакона из разних епархија СПЦ у молитвеном присуству верног народа Божијег.

Након прочитаног јеванђелског зачала Патријарх Порфирије поучио је сабрани верни народ који су то путеви и начини, која су то правила по којима требамо да живимо како бисмо живели у складу са оним што је Бог предодредио као циљ нашег постојања и нашег живота.

"Онда када је ум помрачен, он све другачије види. Онда када је око замућено, а око као симбол саме суштине и природе наше у овој причи, тада замућено око не може да види светлост онаквом каква она јесте, а и мрак таквом замраченом оку, не открива себе у својој пуној истинској природи. Ако нисмо вером укорењени у Христа, јер Христос је светлост која просвећује и освећује, ако смо опредељени за нешто што је изван Христа, са намером да у томе пронађемо себе и пронађемо своје спасење, пронађемо свој пут, веру и пуну природу, онда ће нам све оно што је у нама и око нас изгледати другачије," навео је Његова Светост.

"Када Господ указује на то да не треба да се бринемо о разним животним потребама о томе шта ћемо јести и како ћемо се оденути, више него о ономе што је суштина живота, о чистом оку и о чистом срцу, онда имамо погрешан животни став. Када је наше око и срце и чисто, када је наш став исправан, онда ће све остало бити исправно. Често  смо навикли да компликујемо, да ствари видимо сложеним, да психоанализирамо више него што је то неопходно, зато једноставним ставом и отвореним срцем у  односу на реч Божију ми имамо чисто око и читав живот постаје смислен и исправан. Питање је какви су наши избори, какви су наши приоритети. Ако бирамо Христа, све остало ће бити благословено и живот неће бити промашен, зато ми знамо да Мир долази од Вере у Христа", поучио је Патријарх Порфирије.

У токи свете Литургије Патријарх Порфирије је у свештени чин ђакона рукоположио професора Православног богословског факултета у Београду доктора Драгана Карана.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести