СУБОТА, 2. 7. 2022 - 11:16

Аутор: Горан Миловановић

Патријарх Порфирије служио парастос страдалим Србима у 20. веку у Братунцу: Сви треба да идемо путем мира(ФОТО/ВИДЕО)

Молимо се за све наше ближње, за све невино пострадале овде у Средњем Подрињу и у Бирчу, у сваком месту, знане и незнане жртве , истакао је Патријарх Порфирије у Братунцу, 02. јула 2022. године.

ТВ Храм

На 30. годишњицу страдања Срба Средњег Подриња и Бирча, након светог евхаристијског сабрања у цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије предводио је молитвену литију из порте цркве Успења Пресвете Богородице до Градског и војног гробља у Братунцу, где је служио парастос свим страдалим Србима у 20. веку.

Патријарху Порфирију саслуживали су Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом, Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани Епископ западноевропски г. Јустин и свештенство Митрополије дабробосанске, а у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У својој архипастирској беседи, Патријарх Порфирије је рекао да је ово место у које је уписан крст, а то је само камичак који сачињава мозаик свих могућих места којима је ходио наш православни српски народ и даривао себе Богу. Све за Христа дамо и Христа ни за шта, а то значи и за ближњег свога. Ово је само камичак многих места од Косова до Јадовна. И много је таквих места и за која не знамо. Ово је место камичак у мозаику страдања распећа и крста нашег православног српског народа.

То  је исто место наше обнове, нашег васкрсења, нашег сведочења да има смисла бити икона Божија, да то није промашај, да то није лудост, да има смисла бити човек. Ово је место сведочења љубави живога Бога према свима нама, а и према читавом свету. Зато је ово место судиште нама. Ми се овде у огледалу огледамо, ми се овде преиспитујемо и ми овде знамо да ли јесмо или нисмо – да ли смо Светосавци, да ли смо православни хришћани и да ли смо људи Јеванђеља. Ово је место љубави, рекао је Првојерарх Српске Православне Цркве.

Његова Светост нагласио је да морамо слушати реч Христову, да идемо путем мира са Христом, да се најпре измиримо са Христом, па ћемо онда имати мир у себи, па ћемо онда имати мир са нашим најнепосреднијим ближњима, али онда ћемо бити способни да силом и снагом вере и љубави Христове штитимо мир око себе и будемо миротворци, а самим тим и по речи Христовој да будемо благословени, да будемо миротворци у читавом свету.

Молимо се за све наше ближње, за све невино пострадале овде у Средњем Подрињу и у Бирчу, у сваком месту, знане и незнане жртве. Молимо се и за све друге на сваком месту, али баш као хришћани као они који верују у Христа, и у Његово Јеванђеље, упутимо и молитву за пострадале који припадају другим народима, и за оне у Сребреници, и за сваку невину жртву на било ком месту, без обзира на то ком народу и којој вери припада, увек имајући наду и гледајући у лице распетог и васкрслог Христа, Победитеља смрти и Дародавца живота, јер пред Богом сви су људи исти, нарочито невине жртве, истакао је Патријарх Порфирије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести