СУБОТА, 2. 7. 2022 - 09:30

Аутор: Горан Миловановић

Патријарх Порфирије служио свету архијерејску Литургију у Братунцу (ФОТО/ВИДЕО)

На 30. годишњицу страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу, у суботу, 02. јула 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу.

ТВ Храм

Његовој Светости саслуживали су Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом, Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани Епископ западноевропски г. Јустин, Архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије, свештенство и свештеномонаштво Митрополије дабробосанске, а у молитвеном присуству многобројног верног народа.

На крају свете Литургије, речима добродошлице и захвалности обратио се Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом и истакао да је Патријарх Порфирије први српски Патријарх који је посетио Средње Подриње и Бирч и додао  да је данас дан нашег сећања и памћења и дан наше молитве за све оне који животе своје дадоше као косовски јунаци, за крст часни и слободу златну и који су положили своје животе за нас.

Митрополит Хризостом подсетио је присутне да ово није само сабор сећања, памћења и молитве за жртве последњег рата 1992-1995, већ на све жртве Подриња и Бирча у 20. веку и додао да је подручје Средњег Подриња и Бирча равно Косову. И ако смо неки дан поновили завет Светог Кнеза Лазара на Косову - да је земаљско за малена царство, а небеско увек и довека, и овде, ми данас треба да поновимо свој завет који смо дали преко наших жртава у 20. веку - да нас ништа не може одвојити од наше мајке Србије, јер су Срби један јединствени народ и једна јединствена Црква.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести