ЧЕТВРТАК, 30. 6. 2022 - 17:18

Извор: СПЦ

Разговор Патријарха Порфирија са премијером Дританом Абазовићем

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 30. јула 2022. године у Патријаршијском двору у Београду г. Дритана Абазовића, председника Владе Црне Горе.

СПЦ

Пријему су присуствовали чланови Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, преосвећена господа епископи бачки Иринеј и зворничко-тузлански Фотије; шеф Кабинета Патријарха српског Преосвећени Епископ марчански г. Сава, министар финансија Црне Горе г. Александар Дамјановић и саветник премијера за правна питања г. Иво Шоћ.

На крају исцрпног разговора, патријарх Порфирије се обратио бројним представницима медија:

– Имао сам радосну прилику се данас по трећи пут, сретнем са премијером Црне Горе. Као и током претходних сусрета, поред разговора које смо водили о општим темама и неким свакодневницама, о интересовањима које су у многим сегментима слична, разговарали смо наравно и о Темељном уговору. Полазећи од чињенице да је Црква одвојена од државе и да наша Црква где год има своју јурисдикцију апсолутно, пре свега, поштује сваку државу и поштује законе те државе, закључили смо да је важно да, као и у свим државама где наша Црква постоји и живи, однос између Цркве и државе буде регулисан и уговором, као што је уосталом случај када је реч о свим верским заједницама. У свим државама постоје уговори који регулишу и обавезе државе према верској заједници, али наравно и обавезе верске заједнице према држави. Уговор о којем је реч у Црној Гори је почео да се ради још 2012. године. Тада је било застоја, било је проблема, а, ево хвала Богу, у последњих годину дана ушли смо у завршну фазу. Овог тренутка могу да кажем да је начелан договор постигнут, да је постигнута сагласност око Темељног уговора, с тим што, наравно, морају да се испоштују и процедуре када је реч о о држави, Влади Црне Горе, али и када је реч о нашој Цркви. То значи да постојећи текст, који је у принципу усаглашен, мора да одобри Синод и да као такав буде потврђен и прихваћен. Ако Бог да да то све буде како треба, онда ћемо приступити договору око датума потписивања, што би када се све заврши могло да буде круна у нормализацији односа између државе Црне Горе и наше Цркве.

– Кроз уговор наша Црква у Црној Гори, као што то чини  где год да се налази, имаће могућност да све оно што чини буде на опште добро, на добро свих грађана, јер је то једини нормалан начин. У том смислу, када је реч о Темељном уговору наша Црква нити је очекивала, нити је тражила, нити сматра да би било нормално да има било шта више од било ког грађанина Црне Горе без обзира ком народу и којој нацији припада, без обзира којој верској заједници припада. Међутим, подразумева се да не може пристати да има било шта мање од било ког другог.  Овај уговор по мом дубоком разумевању, а то није само моје разумевање, обезбеђује управо такав статус, истакао је патријарх Порфирије и закључио:

– На крају, морам да кажем, да сам захвалан свима који су учествовали у изради овог уговора, свих оних који су дали допринос да се иде ка овом циљу, али из свих претходних влада од 2012. године до данас. Свако је ту по мери својих могућности оставио свој печат у датим околностима и трудио се да да најбоље од себе. Наравно, захвалан сам премијеру Црне Горе г. Абазовићу као и његовим сарадницима  и свима из Владе. Они су учинили напор да дођемо до сагласности и, слободно могу рећи и ако Бог да, да потпишемо тај уговор. Осећам да сам ја, који је најмање допринео, добио, ето, ту радост и ту могућност да будем у име наше Цркве један од потписника Темељног уговора у Црној Гори.

СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ

Повезане вести

Вести