СРЕДА, 29. 6. 2022 - 18:40

Аутор: Горан Миловановић

Академија у част Светог Владике Николаја - Патријарх Порфирије: Владици Николају је мера био Христос и Његово Јеванђеље (ФОТО/ВИДЕО)

Где год да је Владика Николај говорио - у Лелићу, у Жичи, на обалама Охридског језера или дивне Боке Которске, у Кентерберијској катедрали, у Чикагу или Базелу, на Светој гори, у Јерусалиму или неком нашем селу или паланци, само једну меру је имао, а то је Христос и Његово Јеванђеље, Његова љубав у односу на људски род, рекао је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије на Видовданској академији у част Светог Владике Николаја у Ваљеву, 29. јуна 2022. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије предводио је велику духовно-културну свечаност поводом троструког јубилеја Светог Владике Николаја охридског и жичког - 140 година од рођења, 65 од престављења Господу и 30 од преноса моштију из Либертвила у родни Лелић.

На Свечаној академији, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије произнео је поучно слово у част Светог Владике Николаја и том приликом рекао да су Ваљевци право наслеђе Светог Владике Николаја, да они знају боље него ми како пева Десанка која наставља ту Николајевску поетику - ко сте по звону што са задужбина Немањићких пева, по томе што вас прадедови гледају са иконостаса и што сваки у руци држи храм, што имате светитеља оца и деда и имате светитеља за кума.

Патријарх Порфирије је истакао и зашто су живот и дело Владике Николаја меродавни, или како се модерно каже релевантни и данас у трећем миленијуму, да младе нараштаје можемо упућивати да им он буде мерило и оријентир у животу. Зато што је он где год да је говорио - у Лелићу, у Жичи, на обалама Охридског језера или дивне Боке Которске, у Кентерберијској катедрали, у Чикагу или Базелу, на Светој гори, у Јерусалиму или неком нашем селу или паланци, само једну меру је имао, а то је Христос и Његово Јеванђеље, Његова љубав у односу на људски род.

И о чему год да је говорио - о Светом Сави и Немањићима, цару Лазару и Косовском завету, о Његошу, Пупину, Европи и Азији, жетви и задругарству, књижевности, политици и демократији, све је почевши од себе мерио и вредновао Христом распетим и васкрслим. Христос и Његово Јеванђеље били су његов систем вредности, а тај систем вредности јесте крстолика љубав и зато када нас неко пита шта ми мислимо о некој теми, ми нећемо говорити из себе, из свог ума, него ћемо говорити језиком Светога Владике Николаја, говорићемо умом Христовим, рекао је Првојерарх Српске Православне Цркве.

Свечаној академији присуствовали су Преосвећена господа Епископи: врањски Пахомије, шумадијски Јован, зворничко-тузлански Фотије, горњокарловачки Герасим, буеносаирески и јужно-централноамерички Кирило, аустралијско-новозеландски Силуан, ваљевски Исихије, топлички и изабрани шабачки Јеротеј, хвостански и изабрани западноевропски Јустин, мохачки Дамаскин, марчански Сава и новоизабрани Епископ липљански Доситеј.

На Видовданској академији наступили су драмски уметници Ненад Јездић и Виктор Савић; Цане, Антон и бенд "Веронаукси"; група Луча; фрулаш Милинко Ивановић; Павлина Радовановић; група Нектарија; хорови "Емануил" и "Хаџи Рувим" и Центар за неговање традиције и културе Абрашевић.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести