УТОРАК, 28. 6. 2022 - 12:57

Аутор: Горан Миловановић

Слава крипте Храма Светог Саве на Врачару - Епископ Стефан: Из Косовске битке рађа се спасење српскога народа (ФОТО/ВИДЕО)

Када Видовдан боље разумемо и осетимо онда ћемо моћи да се преселимо и у горњи храм , а тај горњи храм би био васкрсење српског народа. Из овог страдања, из Косовске битке рађа се спасење српскога народа, а из ове мале крипте посвећене кнезу Лазару, родио се велики Храм Светога Саве, рекао је Епископ Стефан на Видовдан, 28. јуна 2022. године у крипти спомен-храма Светог Саве на Врачару.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, служио је на Видовдан, 28. јуна 2022. године, свету архијерејску Литургију у крипти заветног спомен-храма Светог Саве на Врачару, поводом славе крипте.

Епископу Срефану саслуживало је братство храма.

У својој беседи, Епископ Стефан је рекао да је Видовдан српски Божић и додао да као што се у времена она, када је дошла пуноћа времена и Господ послао Сина Свога који се родио у Витлејемској пећини, тако и код нас у смутна, тешка времена, када се пуноћа свега, како кажу Свети Оци - пуноћа безакоња, онда нам је Господ послао кнеза косовског Лазара. Шаље нам човека који бира оно што је најсветије, најузвишеније, најчовечније, најчасније човеку да постане, а то је да положи свој живот за ближње своје, да изабере живот вечни и Царство Небеско.

Зато се данас молимо кнезу Лазару да нам отвори духовне очи, да и ми видимо шта је Царство Небеско и како се Царство Небеско задобија на земљи, јер без везе небеског и земаљског нема ни живота на земљи, а верујем ни Царства Небеског. Зато морамо да се молимо и да знамо који је то пут , а онда  када познамо српски Божић, када Видовдан боље разумемо и осетимо онда ћемо моћи да се преселимо и у горњи храм , а тај горњи храм би био васкрсење српског народа. Из овог страдања, из Косовске битке рађа се спасење српскога народа, а из ове мале крипте посвећене кнезу Лазару, родио се велики Храм Светога Саве. Ми када имамо Храм Светог Саве имамо васкрслог Христа овде на земљи, закључио је Епископ Стефан.

На крају свете архијерејске Литургије, Епископ Стефан је освештао славске дарове и преломио славски колач.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести