УТОРАК, 28. 6. 2022 - 11:10

Аутор: Горан Миловановић

Видовдан у Грачаници - Патријарх Порфирије: Косово и Метохија су место нашег рођења (ФОТО/ВИДЕО)

Кад год дођемо овде, дошли смо к себи, вратили смо се себи, јер ово место Косово и Метохија јесу место нашега рођења. Овде смо поникли, овде смо се родили, овде смо се родили за Христа, родили смо се за Цркву Његову, за Јеванђеље Његово. Овде смо добили своје име, овде смо добили свој печат, родили смо се за систем вредности који је другачији много од оних који нас окружују, који хоће да нам се наметну, који нас саплићу. Родили смо се овде за систем вредности Јеванђеља, истакао је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије на Видовдан, 28. јуна 2022. године у манастиру Грачаница.

ТВ Храм

На Видовдан, 28. јуна 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Грачаница.

Његовој Светости саслуживали су Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован, Високопреосвећена господа Митрополити дабробосански Хризостом и црногорско-приморски Јоаникије, Преосвећена господа Епископи врањски Пахомије, милешевски Атанасије, рашко-призренски Теодосије, пакрачко-славонски Јован, тимочки Иларион, аустралијско-новозеландски Силуан, будимљанско-никишћки Методије, захумско-херцеговачки Димитрије, стобијски Давид и марчански Сава, a у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У својој архипастирској беседи, Патријарх Порфирије је рекао да је данас пред Грачаницом сабран читав наш православни  српски народ. Сви су овде данас сабрани кроз свету Литургију, кроз молитву, кроз благодат Божију. Када благодат сабира, чак и онда када смо разасути на све стране, ми не само да смо једно, него смо и на једном месту, јер то једно место зове се Христос.

У наставку своје беседе, Првојерарх Српске Православне Цркве рекао је да када год дођемо на овај дан у свету Грачаницу, кад год у било ком тренутку ходочастимо до Високих Дечана, до Пећке Патријаршије, до Богородице Љевишке, кад год смо овде, на овом месту, на нама се остварују слике, али и лик сина из приче о блудном сину, испуњавају се речи јеванђелисте на нама које гласе: Изгубљен беше и нађе се. И ми кад год смо овде, на овом месту знамо да где год да смо били, колико год да смо се удаљили од овог места, изгубљени бејасмо и нађосмо се.

Кад год дођемо овде, дошли смо к себи, вратили смо се себи, јер ово место Косово и Метохија јесу место нашега рођења. Овде смо поникли, овде смо се родили, овде смо се родили за Христа, родили смо се за Цркву Његову, за Јеванђеље Његово. Овде смо добили своје име, овде смо добили свој печат, родили смо се за систем вредности који је другачији много од оних који нас окружују, који хоће да нам се наметну, који нас саплићу. Родили смо се овде за систем вредности Јеванђеља, истакао је Његова Светост.

Без Грачанице, без Видовдана, без свих светиња на Косову и Метохији, ми напросто нисмо оно што јесмо, нисмо оно на шта нас је Господ позвао. У Грачаници, у Дечанима, у Призрену, у Богородици Љевишкој, у Пећкој патријаршији ми јасно видимо ко смо. То су наше очи, Видовдан је наше око. Свети Лазар је наше ухо, светиње косовско-метохијске су наш ум. Овде видимо, овде чујемо, овде разумемо, не само нашу прошлост, не само наше порекло, него и то шта је наш циљ, зашто смо позвани у овај свет и крштени у име Свете Тројице, које је наше крајне назначење. Све то јесте тако и искључиво само због тога што је Христос извор, што је Христос извор живота, што је он корен живота и вечности, што Њим и у Њему ми јесмо што јесмо као појединци, али и као заједница, рекао је Патријарх Порфирије.

На крају свете архијерејске Литургије, Патријарх Порфирије је освештао славске дарове и преломио славски колач.

Затим се присутнима обратио и Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије и рекао да смо се данас у љубави сусрели на нашем светом Косову и Метохији да обележимо празник и да потврдимо Косовски завет који се темељи на Христовом Новом Завету и Светосавском завештању и захвалио се Његовој Светости на љубави и жртви и што је поучио верни народ најпре да имају љубав према Богу, љубав према ближњима и да знају шта је Косовски завет, Косово и Метохија и шта то представља за све нас.

Потом је, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије доделио Орден Мајке Девет Југовића свим мајкама са простора Косова и Метохије које имају четворо или више деце.

* * *

После светог евхаристијског сабрања, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије у пратњи Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског г. Теодосија посетио је и благословио кориснике Народне кухиње Мајка Девет Југовића у порти манастира Грачаница.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести