НЕДЕЉА, 26. 6. 2022 - 08:36

Аутор: Горан Миловановић

Патријарх Порфирије у Саборном храму у Тузли: Православна вера је нит која чува наш народ (ФОТО/ВИДЕО)

Mного тога се мењало у историји нашег народа, од места на ком живимо, до државе којој припадамо, до географских простора где зидамо себи куће. И језик се трансформисао, мења се, развија се и наша позиција у глобалном свету, све је релативно и пролазно, а оно што је остало као нит која чува наш народ, оно чиме дише наш народ, чиме постоји, чиме јесте то је православна Црква и православна вера, истакао је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије у Саборном храму у Тузли, у недељу 26. јуна 2022. године.

ТВ Храм

У Другу недељу по Духовима, 26. јуна 2022. године Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у Катедралном храму Успења Пресвете Богородице у Тузли.

Његовој Светости саслуживали су Преосвећена господа Епископи: бачки Иринеј, зворничко-тузлански Фотије, горњокарловачки Герасим, осечкопољски и барањски Херувим, ваљевски Исихије, топлички и изабрани шабачки Јеротеј, хвостански и изабрани западноевропски Јустин, мохачки Дамаскин, свештенство и свештеномонаштво, у молитвеном присуству многобројног народа Божијег.

На крају свете Литургије, Патријарх Порфирије обратио се сабраном верном народу  и рекао да је данас испуњен радошћу због њихове љубави, због тога што воле Бога, своју Цркву, због тога што Црквом живе и у њој налазе смисао свога постојања, што чувају православну веру и додао да је православна вера и православна Црква у потпуности уобличила оно што ми јесмо, не мислим само на такозвану материјалну културу, него мислим на поглед на живот, поглед на свет, другог човека, заједницу, на то како разумемо себе. Све је то православна вера у нама градила и обликовала.

Православна вера нас је однеговала и обликовала. И много тога се мењало у историји нашег народа, од места на ком живимо, до државе којој припадамо, до географских простора где зидамо себи куће. И језик се трансформисао, мења се, развија се и наша позиција у глобаном свету, све је релативно и пролазно, а оно што је остало као нит која чува наш народ, оно чиме дише наш народ, чиме постоји, чиме јесте то је православна Црква и православна вера, истакао је Патријарх Порфирије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести