НЕДЕЉА, 19. 6. 2022 - 08:11

Аутор: Горан Миловановић

Патријарх Порфирије богослужио у манастиру Глоговац: Нема ништа лепше од вере хришћанске (ФОТО/ВИДЕО)

Наш поглед на свет, а то је поглед кроз Јеванђеље и кроз Христа треба да имамо као основ свог живота. Неће то бити само поглед, него ће бити живот - живот у Христу, живот у вери, живот у православљу, а онда ће тај живот бити сведочење и најбољи могући позив, да нема ништа лепше од вере хришћанске. Када човек живи Јеванђељем изнутра је слободан, испуњен је радошћу, стало му је до другога, истакао је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи у манастиру Глоговац, 19. јуна 2022. године.

ТВ Храм

У првој недељи по Духовима - недељу Свих Светих, 19. јуна 2022. године Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светој архијерејској Литургији у манастиру Глоговац, у Епархији бихаћко-петровачкој.

Његовој Светости саслуживали су Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, Преосвећена господа Епископи: врањски Пахомије, милешевски Атанасије, горњокарловачки Герасим, бихаћко-петровачки Сергије, буеносаирески и јужно-централноамерички Кирило, мохачки Дамаскин, велики број свештенства Епархије бихаћко-петровачке, а у молитвеном учешћу многобројног верног народа.

Том приликом, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије освештао је славске дарове и преломио славски колач.

На крају свете Литургије, сабраном верном народу се обратио Епископ Сергије који је заблагодарио Патријарху Порфирију  и додао је да је тешко речима изрећи оно што срце жели казати, оно што нам душа осећа и оно што нам вековно памћење налаже, али једно је сигурно, долазак Патријарха српског јесте непоновљив празник, радост неописива и срећа неисказана. То је дан за који живимо, дан који ћемо памтити и препричавати онима који ће тек доћи на овај дивни и страшни свет.

У својој архипастирској беседи, Патријарх Порфирије је рекао да само онда када смо заједница, када се сабирамо, али не када се сабирамо на било коме и било чему, на идејама од овога света, на вредностима од овога света, него само онда када се сабирамо и налазимо у Христу, у Цркви Његовој онда јесмо заиста један организам, једна душа, једно тело, онда исто мислимо, исто говоримо, исто деламо зато што у нама живи Христос, благодат Његова, Христовом речју говоримо, погледом посматрамо свет, деламо Његовим делом, Његовим погледом гледамо једни друге. Оно што нас сабира и окупља у Христу и вековима овде у овој светињи јесте вера православна. 

Наш поглед на свет, а то је поглед кроз Јеванђеље и кроз Христа треба да имамо као основ свог живота . Неће то бити само поглед, него ће бити живот - живот у Христу, живот у вери, живот у православљу, а онда ће тај живот бити сведочење и најбољи могући позив, да нема ништа лепше од вере хришћанске. Када човек живи Јеванђељем изнутра је слободан, испуњен је радошћу, стало му је до другога, истакао је Његова Светост.

* * *

У суботу 18. јуна 2022. године, Патријарх Порфирије стигао је у званичну дводневну посету Епархији бихаћко-петровачкој.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести